Zdeněk Lanz: Návrat národního státu?

16.11.2016 12:29

14. listopadu 2016 mě na serveru novinky.cz zaujal článek „Ústavní právník Gerloch chce vrátit do ústavy národ“.

Zdeněk Lanz: Návrat národního státu?
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

Viz článek ZDE.

V podtitulku článku je uvedeno, že ústavní právník a prorektor University Karlovy Aleš Gerloch šokoval ústavní soudce, když v reprezentativních prostorách Vlasteneckého sálu pražského Karolina prohlásil, že do ústavy by se měl vrátit národ jako základní pojem státnosti.

Řekl jsem si: „Odvážný člověk.  Ale média „hlavního proudu“ z něho určitě udělají „nácka“. Teď aby chodil s ochrankou.“

„Ústava nezná český národ jako státotvorný prvek. A to nejen já považuji za nedostatek, protože Česká republika by nemohla existovat bez českého národa. To neznamená vyloučení občanského principu, ale sepjetí všech těchto principů“, uvedl dále profesor Gerloch.

Navrhuje vložit do ústavy článek: „Česká republika je vlastí příslušníků českého národa a příslušníků národnostních menšin a entit, které jsou s ním spjaty.“ Vyjádřením tohoto sepjetí je podle něho státní občanství.

Skvělá myšlenka. Podle mého názoru je to cesta k zastavení nesmyslného prohlubování integrace „made in Brusel“ a k návratu myšlenky všestranně maximálně výhodné spolupráce svrchovaných národních států.

To je perspektiva Evropy, šance, jak se „vyhrabat“ ze současného marasmu!

Profesor Gerloch však svým postojem překvapil předsedu Ústavného soudu Pavla Rychetského. „Považuji národní prvek ve státotvornosti za prvek naprosto překonaný. Nejen konzervativní, ale dokonce možná i škodlivý. Já bych se tohoto naopak velmi bál, když se podíváme na tendence nacionalismu, který se promítl do maďarské a polské politické situace. Vidíme velmi nebezpečné tendence pro celou Evropu. Jsem pro internacionální model seskupení, jako je Evropská unie, než pro hermeticky do sebe uzavřené národní státy,“ řekl Právu Rychetský.

„Jsem tímto názorem zaskočen. Dosud mi zmínka o národě v ústavě nescházela a nevím zcela přesně, k čemu by měla napomoci. Celá naše státnost je postavena na občanském principu, nikoli na národnostním principu. Každý si může svoji národnost zvolit. Mohu se sám prohlásit Čechem, byť jsem z druhého konce světa,“ reagoval pro Právo soudce Ústavního soudu Tomáš Lichovník.

Před mnoha lety mi přišlo velmi podivné, že se z osobních materiálů zaměstnanců vypouští řádek národnost. Uvádění národnosti se postupně vytratilo i z dalších dokumentů, m.j. z blanketu školního vysvědčení.

Až později jsem začal tušit, že za tím  bude zvrácená ideologie multikulturalismu a vytvoření jednolitého „bruselského“ národa.

Teď už je mi to jasné úplně. A hlavní zásluhu na tom má právě soudce ústavního soudu Tomáš Lichovník. Každý si totiž podle něj může svoji národnost zvolit sám. Tak co třeba „marťanská“?

To předseda ústavního soudu Pavel Rychetský považuje národní prvek ve státotvornosti za prvek naprosto překonaný. Nejen konzervativní, ale dokonce možná i škodlivý. „Já bych se toho naopak velmi bál, když se podíváme na tendence nacionalismu, který se promítl do maďarské a polské politické situace“, uvedl dále Rychetský.

Já se na rozdíl  od pana Rychetského  velmi bojím toho, aby se jednou ve školách neučilo  o národním obrození jako o temném období českého nacionalismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…