Zdeněk Lanz: Václav Havel ano! Václav Klaus ne!

21.06.2022 7:34 | Komentář

V minulých letech jsem se služebně zúčastnil řady ústních maturitních zkoušek v různých školách. A tak jsem měl možnost porovnávat jejich úroveň. Ať už v předmětech mně blízkých, tedy odborných, tak i ve všeobecně vzdělávacích.

Zdeněk Lanz: Václav Havel ano! Václav Klaus ne!
Foto: pixabay.com
Popisek: Literatura - ilustrační foto

Asi nejvíce mne zaujala maturitní zkouška z jazyka mateřského – tedy českého, která se v posledních letech ve své ústní části scvrkla pouze do rozboru literárního díla. Připomnělo mi to dobu, kdy jsem se i já snažil řadu tehdy povinných děl přečíst, nebo k nim alespoň sehnat (internet nebyl) obsah. A věru to nebylo vždy jednoduché.

Některé tituly se ukázaly jako středoškolsky povinně – doporučené stálice, jiné už zřejmě, možná jen dočasně, skončily v propadlišti dějin, další byly nové. A mezi ty lze zařadit i díla našeho prvního polistopadového prezidenta republiky Václava Havla. Já osobně jsem sice v této oblasti literárního žánru nenašel zalíbení a z Dálkového výslechu, který jsem si zakoupil v polistopadové euforii, přečetl jen několik stránek. Ale proč ne. Prostě tam patří.

O to větším zklamáním pro mne bylo zjištění, že jsem v seznamu doporučené literatury k maturitě nenašel jméno našeho druhého polistopadového prezidenta Václava Klause. Ještě při psaní tohoto článku jsem „zagoogloval“ a namátkou rozkliknul seznamy literárních děl přibližně deseti středních škol. Jen asi dvě neměly na seznamu ani Václava Havla. Václava Klause žádná. A přitom Václav Klaus je jako autor či spoluautor podepsán pod desítkami titulů. A zdaleka ne všechny jsou „jen“ o ekonomice. Mnohé se vyjadřují i k aktuálním problémům současného světa, vývoje společnosti a otázkám další existence euroatlantické civilizace.

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

Že by v tom snad byl nějaký záměr? Není žádným tajemstvím, že řada médií, některá veřejnoprávní nevyjímaje, nemá bývalého prezidenta Václava Klause, na rozdíl od jeho předchůdce, příliš v lásce. Že by mezi tím a oficiální školskou vzdělávací linií byla nějaká podobnost?

Ať tak či onak, tituly bývalého prezidenta Václava Klause ve středoškolské doporučené literatuře chybí. A je to škoda. Mladým, čerstvě plnoletým lidem by něco takového, jako seznámení se s myšlenkami, stanovisky a názory tak významné osobnosti, jako je bývalý prezident republiky Václav Klaus, rozhodně prospělo. Vždyť pluralita svobodně vyjadřovaných názorů je základem demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …