Zdeněk Procházka: Zbraněmi haraší veřejně na cvičeních Ukrajina, zatímco konferenci o bezpečnosti svolává Putin

27.08.2016 19:15

Je jedno že ukrajinský Krym obsadila ruská vojska (jedno Putinovo vítězství), teď se navenek jako válečný štváč jeví Ukrajina (další Putinovo vítězství), ačkoli nechce vypadat jako štváč, nechce štvát.

Zdeněk Procházka: Zbraněmi haraší veřejně na cvičeních Ukrajina, zatímco konferenci o bezpečnosti svolává Putin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

Ukrajina je jako psík zahnaný do kouta, zuřivě štěká a cení zuby na vojenských cvičeních, jelikož je potentovaný strachy, ukazuje odhodlání se bránit, ale to se dá dělat i jinak. Jestli někdo mermomocí potřebuje radu v ozbrojené rovině: pokud se bojí postupu tanků, ať si pořídí protitankové zbraně, je to levné řešení, pod módním označením „asymetrické“, pár UAZů s PTŘS dokáže zastavit  tankový prapor. Povstalci, kteří jsou asymetrickým nástrojem Ruska, nejspíše nedostanou tanky s moderními aktivními pancíři, takže stačí tuctové střely. Pokud by skutečně nastoupila obrněná vozba s aktivními pancíři, jejich příslušnost k ruské armádě by byla mimo pochybnost, otevřená invaze ruských strojů na Ukrajinu důvodem k otevření beden s účinnější municí, která se dokáže vypořádat i s novějšími obrněnci. Beden připravených kousek za hranicemi Ukrajiny, doprava na frontu by trvala 2 hodiny.

Ukrajina, pokud má potřebu ukázat že je odhodlána se bránit, a sama říká že o všem rozhoduje Putin, tak ať odhodlání a prostředky ukazuje Putinovi, ten umí číst ve svodkách rozvědky, stačí když se mu donesou zprávy o připravených bednách a výcviku operátorů, netřeba to tajit před GRU. Výcvik stojí pár dolarů, střely nemusí být použity, nedaleko od horkého místa Evropy zajistí klid a jistotu.

Ne řinčením mečů na estrádních cvičeních v médiích. Ukrajinské manévry jsou obrovsky drahé, zatěžují již tak vyčerpanou zemi, Ukrajina vynaložila na cvičení, demonstrace a přesuny miliardu peněz. Zatímco Putin neudělal vůbec nic, vynaložil 5 rublů, další Putinovo vítězství, myslím, že má občas legraci ze západních politiků.

Někdo nadhodil že Rusko může „válkou na pevnině usilovat o pozemní spojení s Krymem“, jde o ten chybějící most na Krym, jak jsem o něm psal. Ten most chybí k vedení větší války z území (polo)ostrova Krymu. Ozbrojený postup po pevninské části Ruska by byl lépe zásobovaný, ale s cílem zajistit levnější dopravní spojení na Krym – proč?

1.    Válka by byla velmi drahá, vhodnými zbraněmi ho může Ukrajina velmi prodražit postupujícím houfům. Přitom Rusko nemá peněz na rozhazování už teď.

2.    K levnějšímu dopravnímu spojení ten most přece staví, Putin nařídil stavbu mostu druhý den po anexi Krymu, veřejně v televizi, to politici postrádají paměť? Vždyť most bude stát za dva roky, dřív než by utichly boje na pevnině. Putin do stavby dává peníze, staveniště vypadá na ruské poměry docela rozumně, otevření v termínu je možné, dosáhne svého levnějšího spojení, bezpečně daleko od Ukrajiny – tak proč by bojoval kvůli úzké nudli na pobřeží Ukrajiny, kdykoli napadnutelné palbou? Neznáme zprávy rozvědky, ale z veřejně dostupných informací není vidět válečná příprava Rusů, jakýkoli náznak by Ukrajina hlasitě roztroubila – a nic.

3.    Vzkaz západnímu establishmentu: už přiznejte, že kvůli zkorumpovanosti předchozích ukrajinských vlád, kvůli neschopnosti vámi dosazených vlád a nezájmu o potřeby obyvatelstva, jste ztratili Krym i východní Ukrajinu, prohráli jste. Nemůže za to Putin, ten jenom vzal co jste mu sami dotlačili, zbídačené obyvatelstvo. To také nemůže za vaše chyby, jen odešlo zpod okapu do řidší přeháňky.

4.    Získání Krymu zpět vojenskou cestou je nesmysl, Rusko ho nepustí za žádnou cenu, a diplomatickou cestou – kolik chce Porošenko zaplatit za strategicky důležitý Krym, kde na to vezme, když nemá na topení?

5.    Že ztrátu Krymu i s obyvatelstvem, stav de-facto, konstatoval Trump, a hodlá vyjednávat o uznání anexe, mu nadhazují jako chybu šmejdi kteří ke ztrátě části Ukrajiny dovedli rozkrádáním celé Ukrajiny (skupiny skrytě napojené na mnohé západní vlády), pod otřelými frázemi o prosperitě a sliby do očí,  to známe už známe i od nás.

A že každý večer na hranicích začíná ostřelování, v 18:01 hned jak skončí směna pozorovatele mírového dozoru? To je tak těžké mít dva, a pozorovat i večer? Je to jednoduché, tak proč tam tedy není?

My dole často cítíme, že nedohlédneme složitostí myšlení honorace.

Za PetPe.cz - Pracující proti parazitům: Zdeněk Procházka, konstruktér a programátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka