Zdeněk Soudný z Dobré rodiny: To, co navrhuje exministryně Válková, by ohroženým dětem velmi uškodilo

25.10.2016 16:20

Poslanci projednávají novelu občanského zákoníku a s ním i dva důležité pozměňovací návrhy poslankyň Heleny Válkové (ANO) a Hany Aulické-Jírovcové (KSČM). Podle těchto (v jádru podobných) návrhů by o umístění dítěte do konkrétního zařízení nově nerozhodovaly soudy, ale diagnostické ústavy. Odborníci z oblasti péče o ohrožené děti upozorňují na fakt, že ani jedna z navržených úprav dětem neprospěje. Ty by přitom měly být v centru zájmu.

Zdeněk Soudný z Dobré rodiny: To, co navrhuje exministryně Válková, by ohroženým dětem velmi uškodilo
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

„Konečně se poslanci začali zabývat problémem opatrovnických soudů. Tato agenda, jakkoliv pro statisíce českých dětí zásadní, zůstávala dosud mimo zájem ministrů spravedlnosti,“ říká Zdeněk Soudný, ředitel neziskové organizace Dobrá rodina věnující se péči o ohrožené děti. „Bohužel dnes paní poslankyně Válková, která sama jako ministryně spravedlnosti v této věci nic neudělala, navrhuje úpravu, která by ohroženým dětem velmi uškodila. Návrh jde přesně proti zájmům dítěte, proto s ním zásadně nesouhlasíme,“ dodává Zdeněk Soudný.

Projděte si s námi základní otázky a odpovědi navrhované novely.

Kdo a jak rozhoduje dnes?

O umístění dítěte do ústavního zařízení dnes plně rozhoduje nezávislý soud. Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD nebo takzvaná sociálka) podává „jen“ návrh, ke kterému soud může, ale nemusí přihlédnout. Soud rozhoduje i o tom, do jakého typu péče bude dítě umístěno.

Co by se přijetím návrhu změnilo?

Vrátila by se praxe, která zde fungovala do roku 2013. Ústavní výchovu by stejně jako dosud nařizoval soud. Ten už by ale nerozhodoval o tom, do jakého konkrétního zařízení dítě zamíří. Tato pravomoc by se přenesla na diagnostické ústavy spadající pod MŠMT. Diagnostické ústavy by určovaly typ zařízení (dětský domov, výchovný ústav, diagnostický ústav atd.) i umístění do konkrétního ústavu kdekoliv v České republice.

Čím argumentuje poslankyně Válková?

Poslankyně Válková, jejíž návrh má širší podporu než návrh poslankyně Aulické-Jírovcové, chce ulehčit přetíženým soudům. Správně upozorňuje na to, že se u opatrovnických soudů neúměrně protahuje doba, než je o umístění dítěte rozhodnuto. Soudům poslankyně Válková vytýká také nedostatečnou odbornost (s čímž jako zástupci odborné veřejnosti souhlasíme) a dále „nerespektování kapacity a naplněnosti zařízení“.

Proč s návrhem nesouhlasíme?

„Předně proto, že o natolik závažném zásahu do života dítěte by neměla rozhodovat instituce, která do rozhodování může promítat své vlastní zájmy, ale instituce nezávislá, kterou je právě soud,“ říká Zdeněk Soudný. Jak explicitně zmiňuje právě i poslankyně Válková, v případě diagnostických ústavů jde o optimální naplnění kapacit. „Omezena by také byla práva dětí na soudní ochranu, neboť by rozhodování probíhalo jen formou správního řízení. Celý systém by se bez dohledu nezávislé instituce mohl snadno stát velmi netransparentním,“ upozorňuje Zdeněk Soudný. Navrhované řešení navíc odporuje Ústavě ČR, Listině základních práv a svobod a Úmluvě o právech dítěte.

Co podle nás v případě přijetí návrhu hrozí?

„Nejvážnějším možným důsledkem přenesení pravomocí je, že by nově diagnostickým ústavem procházely i děti, které do něj vůbec nepatří,“ vysvětluje Zdeněk Soudný. Znamenalo by to pro ně další stěhování (klidně i několikeré), delší cestu k definitivnímu řešení a úplně zbytečný pobyt mezi dětmi s poruchami chování. Ke stěhování by navíc mohlo snadno docházet i opakovaně

Jak vidíme situaci opatrovnických soudů?

Soudy jsou obrovskou slabinou aktuální podoby systému péče o ohrožené děti – v tom plně souhlasíme s poslankyní Válkovou. Dvory jsou zahlcené jinými kauzami a nestíhají (u opatrovnických soudů leží přes 80 tisíc nevyřešených případů), řízení trvají neúměrně dlouho (průměrná délka řízení až do nabytí právní moci je nyní 179 dní) a otázky ohrožených dětí až příliš často zůstávají na samém okraji zájmu. O dětech rozhodují soudci, kteří na rodinné právo nejsou specializovaní a řízení neumí přizpůsobit potřebám dítěte. Blíže jsme situaci okolo soudů popsali v komentáři.

Když vám vadí nefunkční systém soudů i návrh poslankyně Válkové, co tedy navrhujete?

Návrh poslankyně Válkové považujeme za vytloukání klínu klínem – ostatně i ombudsmanka Šabatová říká, že nejde o systémové řešení. Diskuse by se dle našeho názoru měla obrátit ke zlepšení práce opatrovnických soudů. Nezbytné jsou podle nás soudní dvory specializované na sociálně-právní ochranu dítěte a zavedení pravidelného proškolování soudců v této oblasti. Podporujeme také přidělování advokátů ex-offo pro dětské případy tak, aby se posílilo hájení nejlepšího zájmu dítěte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …