Zdeněk Velíšek: Přidaná hodnota letošních evropských voleb

20.05.2014 15:40

Ofenziva euroskeptiků ovládla předvolební atmosféru v Evropské unii natolik, že nevznikla žádná diskuse o přidané hodnotě, kterou letošním a všem příštím „eurovolbám“ dala Lisabonská smlouva.

Zdeněk Velíšek: Přidaná hodnota letošních evropských voleb
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Letos poprvé dojde na aplikaci jedné věty jejího článku 17. Ta stanoví, že Evropská rada bude vybírat a Evropskému parlamentu navrhovat kandidáta na předsednictví Evropské komise s přihlédnutím k výsledku voleb do Evropského parlamentu.

Takže voliči států Evropské unie se letos poprvé svými hlasy v evropských volbách podílejí také na obsazení jedné z nejvýznamnějších funkcí evropské administrativy.

Volby ještě neproběhly, ale kolem výběru nástupce Josého Barrosa v čele Evropské komise se už v Bruselu rozpoutala polemika.

Podle Angely Merkelové nemá dosavadní způsob stanovení předsedy Evropské komise ztratit platnost. Ani ostatní členové Evropské rady, tedy šéfové vlád a hlavy států Evropské unie, ještě neřekli, že formulaci „přihlédnout k výsledkům voleb do EP“ budou brát tak závazně, jak to od nich už teď výslovně požadují hlavně ti nejperspektivnější kandidáti na tu funkci.

V televizní besedě, vysílané do celé Evropské unie, vyhlásili unisono, že na předsedu Evropské komise nemůže teď být navržen nikdo jiný než jeden z nich.

Vlády si ale budou chtít udržet kontrolu nad tím, kdo povede Evropskou komisi. A rozhodnou-li se odmítnout či obejít vůli voličů vyjádřenou výsledkem voleb do Evropského parlamentu, mohou argumentovat tím, že ani jména, ani programy kandidátů na předsednictví Evropské komise v kampani k eurovolbám nefigurovaly, a voliči vlastně netušili, že poprvé dostali slovo k výběru předsedy Evropské komise.

Krom toho po letošních volbách asi aplikace toho článku 17 Lisabonské smlouvy bude i politicky velké dilema.

Když z voleb vyjdou jako nejsilnější Evropští socialisté, měl by být předsedou komise jejich kandidát, Martin Schulz. Jak je všeobecně známo, otěže Evropské unie drží už dlouho neoficiálně Angela Merkelová. Má se snad koncentrovat moc nad politikou Unie v rukou dvou příslušníků nejsilnější evropské mocnosti? Přitom ale Schulz je politickým protikladem Merkelové a její vliv na politiku EU by spíš vyvažoval, než dubloval.

Možná ale zvítězí v evropských volbách Evropská lidová strana. Problém nezmizí. Jean-Claude Juncker, kandidát evropských lidovců do čela Evropské komise utvoří s Angelou Merkelovou politicky homogenní tandem a ti dva spolu zpečetí dosavadní kurz Evropské unie.

Podobné problémy dokázali lídři Evropské unie v minulosti xkrát vyřešit. Ale tentokrát by se přitom měli ohlížet na vyšší autoritu, než jsou sami: na evropské voliče. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…