Zdeněk Zbořil: Trumpův novoroční dárek úřadu pro boj s nesprávnými informacemi

03.01.2017 13:36

Pokud jsou zprávy ČT ještě trochu důvěryhodné, bylo by vhodné, aby štáb MV Chovance a paní Romancovové okamžitě reagovaly na včerejší sdělení Teletextu, že již zvolený, ale do svého úřadu ještě obřadně neuvedený prezident Spojených států Donald Trump právě oznámil, že v posledních dnech tak populární „ruští vládní hackeři“ nejsou odpovědni za proniknutí do sítí a zcizení dat (dosud po dvou měsících stále ještě neznámých) ze serverů Demokratické strany.

Zdeněk Zbořil: Trumpův novoroční dárek úřadu pro boj s nesprávnými informacemi
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Pan budoucí prezident Trump prý ještě sdělí, v úterý a ve středu, další informace, kterých prý má více než kdokoli jiný.

Jestliže uvážíme, že skoro celý svět považuje (možná mylně) amerického prezidenta za nejlépe informovaného státníka světového společenství, mělo by to v Praze a ve vzpomínaných institucí vyvolat malé zemětřesení.

Pokud to není pravda, měla by být ČT uvedena jako první na seznamu prolhaných médií a naši ochránci před desinformacemi mi měli začít zkoumat proč a v čím zájmu ČT tyto informace šíří. Horší by bylo, pokud spolupracovníci paní  Romancovové zjistí, že Donald Trump nelže. Pak musí zjistit, kdo nás, možná i záměrně, tak dlouho a zřejmě záměrně přesvědčoval o to,  že „ruští hackeři“ přechytračili těch dnes už skoro více než patnáct amerických zpravodajských služeb, překonali jejich ochranu a dělají si na sítích co chtějí.

Vypadá to sice jako velká legrace, ale posuneme-li se na úroveň bojovné rétoriky Evropských hodnot, MNO, MV, MZV, a dokonce i poslankyně KSČM Miloslavy Vostré, znamená to, že je ohrožena obranyschopnost většiny zemí, které ještě mají armádu, anebo dokonce někde válčí nebo se válčit chystají.

Protože je všechno špatné také trochu dobré, můžeme na tomto Trumpově až zlomyslném obdarování našich ochránců obecného blaha ocenit také to, že se díky jejich reakci dovíme, co bude v budoucnosti státem uznanou informací a co desinformací. Ani to není zanedbatelné, protože pokud by anti-hackerovská úderka něco „závadného“ zjistila a předala to Policii ČR, ta má na to připraveny paragrafy TrZ  Hlavy IX. -  Trestné činy proti základům ČR, cizímu státu a mezinárodní organizaci. Pokud se nemýlím, jsou tam trestní sazby od dvou do osmi let a pokud by se prokázalo spojení s nějakým vždy tak trochu nejasně formulovaným „terorismem“, mohlo by to být let dvacet a snad i více.

Zajímavá je také otázka, zda se záměrného šíření nepravdivých správ může dopustit i vládní instituce a kdo by v takovém případě tuto instituci a její zaměstnance vyšetřoval, žaloval a soudil. V každém případě by i  pro pana MV bylo lepší, kdyby se ukázalo, že nepravdivé informaci o výroku Donalda Trumpa šířila ČT, tam by se viník dal snadno objevit. A možná by se i dalo zjistit, jaký mohl být motiv takového pokusu o spáchání trestného činu.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…