Zeman Miroslav: Islámské bankovnictví – a jeho vztah k islámskému státu

12.07.2014 9:00

Islámské bankovnictví nelze chápat jako jeden celek nebo jako univerzální institut. Výkon, efektivita či vyspělost bankovnictví se mění i s ohledem na místo či státní zřízení kde působí. Islámský svět je politicky poměrně roztříštěn. Na serveru www.bankovnipoplatky.com vám přinášíme seriál o islámském bankovnictví.

Zeman Miroslav: Islámské bankovnictví – a jeho vztah k islámskému státu
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Velkou část islámského světa však spojuje společný jazyk - arabština, společné principy či islámské právo. Dá se říci, že politická roztříštěnost nemá vliv na sjednocování od spodu, tedy sjednocování na základě tradic a společných zájmů a principů. To se týká i bankovního sektoru v islámských zemích.

Vztah islámského bankovnictví a státu nelze oddělit od charakteru státu, kde příslušná banka působí. Jsou státy tzv. laické, které uplatňují moderní politické postupy a náboženství nesmí zásadně do politiky ani do jiných sfér ekonomiky zasahovat. Takovými zeměmi jsou například Turecko, Libanon, Tunisko, Maroko či Libye.

Na druhé straně jsou státy, které mají silné náboženské vlivy a náboženství přímo zasahuje i do politiky nebo do bankovnictví a dalších ekonomických sfér. Takovouto zemí je typicky Irán, nebo Saudská Arábie. Souboj o vliv náboženství na politiku zažil v poslední době například Egypt a zápas o charakter státu probíhá i v Sýrii, nebo dlouhodobě v Alžíru.

Nejsilnější bankovní sektor mají státy, které založily své bohatství a rozvoj na těžbě ropy a tudíž banky jsou pro tyto země prostředníkem pro investice a ukládání prostředků získaných z těžby ropy. Tyto banky jsou samozřejmě velmi silné a disponují obrovským kapitálem. Tyto banky působí v Saudské Arábii, Spojených arabských emirátech, Kataru a dalších ropných zemích. Silný a efektivní bankovní sektor má i například Libanon, který však ropou v zásadě nedisponuje a zaměřuje se i přes politickou nestabilitu na vývoj a prodej špičkových služeb a to i služeb v bankovnictví.

Státy s ropným bohatstvím, stejně jako islámské země na blízkém východě se vyznačují poměrně liberálním hospodářstvím se svobodou podnikání. Tyto státy omezují volnost podnikání pouze v případě, kdy by tato volnost mohla ohrozit zájmy vládnoucích skupin.

Naopak islámské země severní Afriky měly a dosud uchovávají spíše regulativní charakter ekonomiky s většími zásahy státu. Tyto zásahy můžeme pozorovat jak v Egyptě, který zažívá politickou nestabilitu, tak i v Alžíru, Tunisku či Maroku, kde stát do ekonomiky zasahuje svými regulačními opatřeními poměrně výrazným způsobem.

I v prostředí poměrné politické roztříštěnosti vykazuje vztah bankovnictví, trhu a státu v těchto zemích jednotná pravidla:

- procento zisku není omezeno, vždy je třeba vycházet z povahy zboží a typu podnikatelského prostředí

- především nezapomínat na umírněnost, shovívavost a spokojenost (lichva je nepřijatelná již

z principu jako obecně každé půjčování za úrok)

- stát nemá stanovovat ceny kromě případů, kdy tím předchází ovlivňování trhu umělými faktory

- nutnost zamezit všemu jednání škodlivému jak pro společnost, tak pro jednotlivce

- stát má povinnost zajistit férové tržní prostředí, tedy spravedlivou hospodářskou soutěž. K čemuž patří nejen ochrana před monopoly a kartelovými dohodami, ale také řádné chování k zaměstnancům

- je kladen důraz na ochranu spotřebitele, který je vnímán jako zranitelný ve vztahu k prodejcům / dodavatelům/výrobcům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …