Zeman, Porošenko, Foldyna, ropa... Události týdne pohledem Petra Schwarze

12.04.2015 19:59

Český prezident Zeman se v úvodu týdne obořil na amerického velvyslance Schapira a přes média mu vzkázal, že má zavřené dveře na Hrad.

Zeman, Porošenko, Foldyna, ropa... Události týdne pohledem Petra Schwarze
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

A to kvůli tomu, že si velvyslanec s poukazem na to, že není jeho úlohou jakkoli prezidentovi radit, dovolil podotknout, že Zemanova účast na vojenské přehlídce v Moskvě, které by se účastnil zřejmě jako jediná hlava státu hlásícího se k západní demokracii, zato po boku veličin jako severokorejský diktátor Kim III., tedy že tato účast by se mohla jevit jako „prekérní“.

Což je sice pravda, ale pana prezidenta se dotkla. Pak musel jeho zahraniční poradce Kmoníček vysvětlovat, že to pan prezident vlastně tak úplně nemyslel, premiér Sobotka vyzývat k profesionalitě v zahraniční politice státu a vláda se neshodnout na tom, jestli prezidentovi takový výlet proplatí a radši rozhodnutí o týden odložit, aby na konci týdne Zemanův mluvčí Ovčáček oznámil, že do Moskvy se jede, ale ne na přehlídku, tento čas prý bude vyhrazen jednání se slovenským premiérem Ficem.

Čímž na Hradě ukázali, jak vážně vzali například Sobotkovy výzvy k profesionalitě – bohužel totiž uvedli do velkých rozpaků Slovensko, protože tamní premiér Fico ještě v té době neoznámil, že vůbec do Ruska pojede, anžto tam tuto cestu také všichni nepřijímali úplně s nadšením. A navíc se teď neví, jestli si Miloš Zeman vlastně zaslouží pochvalu z ruské strany, kterou dostal, když se tak pustil do amerického velvyslance.

Do Moskvy zatím přijel na návštěvu řecký premiér Tsipras a s ruským prezidentem Putinem si notoval, jak začali novou éru rusko-řeckých vztahů. Jenže obecně očekávanou ruskou půjčku nedostal a sankce týkající se řeckých potravin také Putin nezrušil, takže se asi Tsipras bude muset snažit ještě víc.

Zatím by současná řecká vládní garnitura ráda dostala z Německa válečné reparace, které spočetla na 279 miliard eur, což by pravda Řecku z dluhů dost pomohlo, jenže Německo nehodlá nic platit, protože už reparace i Athénám vyplatilo.

Mimochodem, Tsiprasovu velice levicovou a ve svých myšlenkách často poněkud zvláštní stranu Syriza si vzali za vzor čeští sociální demokraté Foldyna s Kavanem, kteří prý mají pocit, že ČSSD není dost levicová a rádi by to změnili. Jen neoznámili, jestli to také bude znamenat cesty s prosíkem do Moskvy. 

Ukrajinský prezident Porošenko oznámil, že už nemá nic proti referendu o posílení autonomie vzbouřeneckých oblastí. Separatisté využívají současného napjatého příměří i k vyřizování si účtů mezi sebou, autoritu vedení Luhansku odmítli uznat kozáci, kteří prý nechtějí jen výměnu oligarchů, a hodlají se bránit se zbraní v ruce.

Reportérka BBC v Doněcku pátrala po osudu desetileté holčičky, kterou údajně měla zabít palba ukrajinské armády, na místě se ale ukázalo, že neexistovala ani palba, ani zabitá holčička a místní novináři přiznali, že prostě měli příkaz lež zveřejnit.

Mluvčí povstalců přitom poněkud komicky vysvětloval, že nemůže říci žádné podrobnosti a dát žádné kontakty, protože nechce blízké nebohé holčičky vystavovat stresu. Vot žurnalistika.

Ve Spojených státech zastřelil bílý policista neozbrojeného Afroameričana, který před ním utíkal, což se nestalo poprvé, ale tentokrát byl policista obžalován z vraždy, protože záznamy ukázaly, že to prostě vražda byla.

Předseda tibetských komunistů, což je samozřejmě Číňan, chce, aby nad tibetskými kláštery vlála čínská komunistická vlajka a posilovalo se tak cosi, co on nazývá vlastenectvím, Tibeťané by to asi většinou nazvali poněkud jinak.

Přímo u londýnského letiště Gatwick našli velké zásoby ropy. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.