Kohoutová (ODS): O situaci v rezortu sociálních věcí chceme dál jednat

15.02.2012 13:22

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek pokračuje v bagatelizaci problémů na úřadech práce a rozdává obecná ujištění, která ignorují konkrétní fakta.

 Kohoutová (ODS): O situaci v rezortu sociálních věcí chceme dál jednat
Foto: modrenoviny.cz
Popisek: Poslankyně Lenka Kohoutová

Sdělila to poslankyně ODS Lenka Kohoutová po dnešním jednání Výboru pro sociální politiku, na němž měl ministr a příslušní náměstci poslancům vysvětlovat lednový kolaps při vyplácení sociálních dávek a představit opatření, která ministerstvo přijalo k nápravě.

„S vysvětlením ministra Drábka jsem hrubě nespokojená. Opakovaně se nám dostalo obecných ujištění, že lednová situace se nebude opakovat. Zástupci ministerstva nám ale nesdělili, jaké konkrétní kroky podniknou. Poslanci ODS vždy reformu sociálního systému a změny k jeho větší adresnosti a průhlednosti podporovali. Manažerská selhání při jejím uvedení do praxe bohužel reformu jako celek poškozují,“ řekla Lenka Kohoutová.

„Otazníky také nadále visí nad výběrem firem, které z rozhodnutí ministerstva dodávají nový IT systém. Ministerstvo sice některé ze smluv zveřejnilo, seznam ale není kompletní a chybí dodatky a smlouvy se subdodavateli. Budeme proto nadále žádat kompletní rozkrytí vlastnické struktury těchto firem a vazeb na úrovni subdodavatelů,“ dodává Kohoutová.

„Změny v sociálním systému se týkají tisíců lidí, a proto není prostor na experimenty. Poslanci ODS v průběhu loňského roku navrhovali odložení účinnosti některých opatření. Bohužel se potvrzuje, že ministerstvo jednorázový přechod na nový systém nezvládlo,“ uvedla během jednání další z poslankyň ODS Ivana Řápková.

Poslanci ODS poukázali mimo jiné na probíhající výběrové řízení malého rozsahu na plastové průkazky, které mají na dočasnou dobu nahradit dosavadní průkazy zdravotně postižených lidí. „Karty sociálních systémů budou podle informací ministerstva vydávány od poloviny roku, a je proto potřeba pokrýt přechodné období u zhruba třiceti tisíců průkazů, jejichž platnost ke konci roku vypršela a které budou touto kartou v pololetí nahrazeny. Ministerstvo přitom loni jasně deklarovalo, že vydávání nových karet sociálního systému nebude stát ani korunu. Nerozumím proto tomu, proč ministerstvo tyto provizorní průkazy nevydalo ve starém režimu. Chybí navíc vyčíslení nákladů, které si jejich vydání vyžádá. A to v situaci, kdy chybí prostředky na sociální služby,“ komentovala jeden z nevyjasněných problémů Lenka Kohoutová.

O situaci v rezortu sociálních věcí chtějí poslanci ODS dále jednat přímo s ministrem Drábkem na dalším jednání Výboru pro sociální politiku. Již dříve také vyzvali k jednání v koalici ve formátu K9.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…