Sobotka vládě: Neuzavírejte smlouvy s církvemi, nejste k tomu zmocněni

22.02.2013 11:00

ČSSD vyzývá vládu P. Nečase, aby do rozhodnutí Ústavního soudu ČR neuzavírala smlouvy o vypořádání s církvemi a náboženskými společnostmi.

 Sobotka vládě: Neuzavírejte smlouvy s církvemi, nejste k tomu zmocněni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

ČSSD považuje zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, který těsně prosadila vláda Petra Nečase v Poslanecké sněmovně i přes jeho zamítnutí Senátem, za nespravedlivý, nákladný a vysoce rizikový pro stát i budoucí roli církví a náboženských společností v české společnosti.
 
Vážné pochybnosti o ústavnosti tohoto zákona nyní posoudí Ústavní soud ČR, aby bylo zřejmé, zda je plně v souladu s ústavním pořádkem. Podle některých právních názorů nemá vláda ústavní zmocnění uzavírat smlouvy o vypořádání s církvemi a náboženskými společnostmi a navíc hrozí reálné nebezpečí, že se zaváže i k tomu, k čemu nebyla ani zákonem zmocněna a co již nepůjde vrátit zpět.
 
Proto politické grémium ČSSD vyzývá vládu Petra Nečase, aby až do rozhodnutí Ústavního soudu ČR neuzavírala smlouvy o vypořádání s církvemi a náboženskými společnostmi. Možnost uzavřít tyto smlouvy má vláda až do 1. října 2013, neexistuje tedy žádný objektivní důvod, proč s uzavřením smluv spěchat. Pokud tak vláda učiní, vystavuje se vážnému podezření z účelového obcházení řízení o ústavnosti zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, která jsou vedena před Ústavním soudem.
 
Smlouvy o majetkovém vypořádání s církvemi a náboženskými společnostmi nepůjde vypovědět, odstoupit od nich ani měnit bez souhlasu obou smluvních stran. Hrozí tak, že vláda poškodí zájmy České republiky a v případě vadně uzavřených smluv bude odpovídat za případnou škodu, která může dosáhnout velkého rozsahu.
 
Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…