Andrýsová (LIDEM): Co se děje s recyklačním poplatkem, který musíme platit?

24.08.2012 13:37

Naše generace je závislá na elektrospotřebičích naší doby.

Andrýsová (LIDEM): Co se děje s recyklačním poplatkem, který musíme platit?
Foto: Archiv LA
Popisek: Lenka Andrýsová

Bez mobilu neuděláme ani krok, na televizi či rádiu dennodenně dostáváme nejnovější zprávy, práce bez notebooku si nedovedeme představit, stejně jako dovolenou bez fotoaparátu. Žít už téměř neumíme bez ledničky, mrazáku či pračky. Zvykli jsme si na mikrovlnné trouby, sekačky, myčky, vysavače, žehličky, topinkovače, kávovary, elektrické zubní kartáčky, fény nebo třeba holicí strojky. Všechny tyto věci si kupujeme a platíme i státu 20 % daň z přidané hodnoty. Málokdo z nás si uvědomuje, že platíme i skrytou daň - daň, kterou ovšem neodvádíme státu, ale kolektivním systémům. Tato nedobrovolná daň se jmenuje recyklační poplatek. Dosahuje 217 Kč u ledničky či mrazáku. Za recyklaci větší televize můžeme zaplatit 30 až 202 Kč. Když si koupíme myčku nebo pračku, zaplatíme kolektivnímu systému 66 Kč. Název sice ve spotřebiteli může krátkodobě vyvolat příjemný pocit, že pomáhá přírodě. Otázkou ale je, jestli se nejedná jen o falešný dojem.

Co by nás, spotřebitele, mělo zajímat?

1. Spotřebitelé platit recyklační poplatek musí. Za to by však měli dostávat protihodnotu. O tom, jak kolektivní systémy recyklují, jak s penězi hospodaří, moc nevíme. Sice občas zaznamenáme kampaň, že třídění je správné, ale co se děje s naší starou ledničkou už sotva zjistíme. V zákoně chybí jakékoliv kontrolní opatření nad tím, jak se s penězi nakládá či kolik elektroodpadu se recyklovalo. I přestože to nevíme, stále platíme.

2. My, spotřebitelé, bychom se měli ptát na to, jestli je vůbec fungování trhu s odpady přes kolektivní systém hospodárné řešení. V současné době kolektivní systémy díky ustanovením zákonů monopolizují trh. Monopoly v tomto případě cenu bohužel vůbec nesnižují. Naopak. Monopolizace přináší neefektivnost do zpracování odpadů.

3. Zajímalo by mne také, na základě sesbíraných dat, jestli je výše recyklačního poplatku stále aktuální. Nemyslím si totiž, že náklady na recyklaci jsou konstantní.

4. Další zajímavá otázka je i perspektiva obcí. Přenastavením systému by i ony mohly ušetřit peníze, které do recyklace a odvozu elektroodpadu musí investovat.

Současně se pracuje na novém znění zákona. Ten má na starost Ministerstvo životního prostředí. Do meziresortního řízení půjde nejpozději 30. září. Nové znění zákona o odpadech by mělo být účinné od 1. ledna 2014. Vzhledem k tomu, že se na mne obrací řada lidí, kteří k tomu mají co říct, rozhodli jsme se s kolegy uskutečnit seminář, kde bychom všechny tyto otázky diskutovali. Za zásadní věc, kromě snahy o demonopolizaci na trhu zpracování elektroodpadu, považuji také nastavení systému kontroly.

Lenka Andrýsová, poslankyně Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

23:07 Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nástupu do funkce ministra pro vědu, vývoj a inovac…