Babák: Zisky ČNB - kdo další na oslabení koruny vydělá?

15.01.2014 12:05

Jsou to dva měsíce, co ČNB svým zásahem oslabila korunu. Dnes čteme, že si tím vylepšila hospodaření a to dost citelně. ČNB se totiž díky tištění peněz, oslabování naší měny a zdražování dostala do zisku přes 70 miliard korun.

Babák: Zisky ČNB - kdo další na oslabení koruny vydělá?
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Michal Babák

Přitom se ale zaklíná tím, že je hlavním cílem její činnosti péče o cenovou stabilitu a ne maximalizace jejího zisku. Skutečnost? ČNB si výrazně zvýšila zisk a vylepšila hospodaření, zatímco my všichni ostatní, ať už občané, nebo výrobci, jsme na tom prodělali. Velmi by mě zajímalo, kdo na tom kromě ČNB ještě vydělal.

V září minulého roku se Andrej Babiš nechával slyšet v médiích, že by velmi uvítal zásah ČNB oslabením koruny. Netřeba zdůrazňovat, že by takový zásah Babišovu impériu pomohl. O dva měsíce později se Babišovo přání stalo realitou. Náhoda? Napadá mne jiná souvislost, tentokrát z dějin.

Roku 1622 vznilo v Čechách tzv. měnové konsorcium, za účasti Albrechta z Valdštejna, holandského bankéře Hanse de Witte a Žida Baševiho, které dostalo za úkol vyřešit zadluženost státu a nedostatek oběživa. Konsorcium mělo za emitovat novou měnu. Za pomoci naloupeného stříbra, které překupoval Baševi, zvyšovali ražbu nakvalitní měny a tím mince znehodnocovali – devalvovali měnu. Podnik nakonec skončil státním bankrotem. Kdo však vydělal byl Albrecht z Valdštejna, který ze zisku levně skoupil rozsáhlé majetky emigrantů a zkrachovalců. Nepřipomíná Vám ten scénář něco?

 

reklama

autor: Michal Babák

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…