Bárta: Myslím, že Peake má s Nečasem dohodu ohledně církevních restitucí

11.05.2012 17:32

Vládní poslanci jsou v otázce církevních restitucí dosti nejednotní.

Bárta: Myslím, že Peake má s Nečasem dohodu ohledně církevních restitucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Jen připomínám, že církvím se zákonem přiklepává celkem 169,9 mld. Kč. Z toho 75 mld. Kč připadá na nemovitý majetek, který je však pouze odhadnut (!) a nikoli přesně vyjmenován a zbylých 94,6 mld. Kč připadá na finanční dorovnání, náklady na platy duchovních a na vliv inflace.

Problém, který je zjevný, přiznávají především poslanci kolem Karolíny Peake. Např. Dagmar Navrátilová s restitucemi v současné podobě nesouhlasí. "Když nejsou peníze, tak si ještě přitížíme tím, že přistoupíme na církevní restituce. Diskuse ještě není u konce," uvedla pro Právo.

Ke vstřícnému gestu vyzval církve i kardinál Vlk, který uvedl, že splátky finančního vyrovnání by se mohly posunout kvůli hospodářské situaci. Tomu však hned uštědřil políček pražský arcibiskup Duka, který se proti tomu silně ohradil.

Velmi důležitou roli v této otázce hraje Karolína Peake. Věci veřejné jí původně pověřily tím, aby její úřad připravil výčtový zákon, kde by se majetek jasně vyčíslil. Myslím však, že k tomu nedojde.

Z mého pohledu má Peake s premiérem Nečasem dohodu, že se sice církevní restituce o něco posunou, čímž se umlčí nesouhlasící poslanci, ale výměnou za toho, že zákon zůstane tak, jak je.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Vít Bárta

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…