Bárta (VV): Jak velká je tolerance německého voliče?

21.07.2012 18:07

Tento týden svolala Angela Merkelová své poslance na mimořádné zasedání. Hlasovalo se o pomoci španělským bankám. Existuje mnoho poslanců vládní koalice, kterým se poskytnutí pomocí příliš nezamlouvá.

Bárta (VV): Jak velká je tolerance německého voliče?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Pomoc nemá být směřována španělské vládě, ale přímo španělským bankám, které se ještě stále nevzpamatovaly z hypotéční krize. Podle odhadů jim chybí přes 184 mld. euro.

Na záchranu španělských bank by mělo stačit 100 mld. euro. K tomu se musí ještě připočítat dalších 18 mld. euro, které se do těchto bank již nalilo samotné Španělsko. Poskytnutí půjčky přímo bankám nebude mít dopad na dluh samotného Španělska. To má sice usnadněné podmínky pro zadlužování, které mu premiér Rayoj vyjednal, ale nové dluhy by vůbec nemuselo unést.

Ve své podstatě jde o jedinečnou půjčku. Španělsku nebude moci nikdo mluvit do rozpočtu. V tomto směru muselo Německo udělat velký ústupek. Tento krok mohla kancléřka prosadit jen díky své vysoké podpoře. Podporuje ji okolo 2/3 občanů. Je to hlavně díky solidnímu hospodářskému růstu. Jak ale německá politika bude fungovat ve světle horšího hospodářského vývoje, který ji predikuje MMF, je ve hvězdách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.