Bárta (VV): Platí pro očistu politiků v Plzni „ kmotrovská“ pravidla?

30.07.2012 15:20

Epizoda z Jurečkovy „gubernie“, díl první.

Bárta (VV): Platí pro očistu politiků v Plzni „ kmotrovská“ pravidla?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Zatímco na celostátní úrovni se ODS snaží alespoň občas předstírat, že presumpce viny je u politika samozřejmostí, v regionech ještě pořád na tento sotva pozorovatelný a jistě chvályhodný trend zdaleka nedošlo. V těchto dnech se s takovýmto očividným příkladem můžeme setkat v Plzni.

Centru kraje, kterému vládne „spravedlivý a vždy čistý“ exministr Jiří Pospíšil a jeho kmotr Roman Jurečko.

Náměstek primátora města Plzně Petr Rund (ODS) má totiž takovou nepříjemnou polízanici. Státní zástupce ho obvinil z přečinu krádeže fotoaparátu. Dva z mladých plzeňských aktivistů, kteří již dlouho kritizují Rundovu práci a kmotrovské praktiky na radnici v Plzni tvrdí, že jim pan náměstek ukradl fotoaparát a jednoho z nich měl dokonce fyzicky napadnout. Náměstek tvrdí, že to není pravda. Je na soudu, aby je rozsoudil.

Petr Rund, Jurečkova pravá ruka na radnici, od svého obvinění pravidelně na jednání zastupitelů odrážel útoky opozice s tím, že je nevinný a na soudu se očistí. Primátor Baxa (ODS) ho statečně hájil a nekonečně opakoval „zaklínadlo“ o presumpci neviny. Koaliční ČSSD soudila, že náměstek primátora statutárního města obviněný z krádeže je vážný problém. Ani jedinkrát ho však nevyzvala k rezignaci s tím, že počká, jak dopadne očišťovací proces u soudu.

Světe, div se! Pan náměstek Rund svoji „očistu“ pojal jaksi po svém a na jednání soudu se vůbec nedostavil. Místo, aby se tváří v tvář postavil dvěma mladým lidem, a řekl jim do očí, lžete, žádný fotoaparát jsem Vám neukradl a už vůbec jsem nikoho z vás fyzicky neohrožoval, poslal za sebe advokáta. Zkrátka Rund svoji příležitost očistit se svěřil raději do rukou profesionála. Jistě má na to zákonné právo, ale nakolik je jeho počínání v souladu se sliby na zastupitelstvu města, jak se popere o svoji čest, nakolik je to normální u politika, je snad zřejmé.

Ostatně v jeho vnímání politického světa nemá ani důvod. Jeho kmotr - Jurečko nad ním drží ochrannou ruku. A on na oplátku jako člen představenstva Plzeňské teplárenské, které Jurečko šéfuje, drží ruku na radnici nad nápady svého bosse s nejbohatší firmou města. Exministr spravedlnosti Pospíšil je také jeho blízký člověk. Spolu s ním byl jedním z významných členů líhně ODS - Mladých konzervativců. Rund je zároveň předseda jeho „domovské organizace“ ODS. A paní manželka Petra Runda dlouho působila na ministerstvu spravedlnosti jako blízká spolupracovnice exministra „ čistého“. Dokud nebyla jmenována soudkyní krajského soudu. Připomíná vám to „přátelské“ vazby a propletence z Puzziho kmotra? Jak by také ne. A nedivme se! Vždyť jde o jeden mnoha příběhů z gubernie kmotra Jurečka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…