Bárta: Vláda schválila fiskální ústavu. Kdo ji první poruší?

15.10.2012 7:36

Tento týden vláda schválila ústavní návrh zákona o rozpočtové odpovědnosti. Z dlouhodobého hlediska je to možná nejdůležitější zákon vůbec. Má totiž zabránit bezbřehému zadlužování České republiky v budoucnosti.

Bárta: Vláda schválila fiskální ústavu. Kdo ji první poruší?
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

V čem spočívá podstata návrhu zákona? Je jím dluhová brzda. Ta funguje na principu postupných fiskálních omezení, která postupně nabíhají při určité míře zadlužení země. Tak například první stupeň: při zadlužení mezi 40 a 45 % (vůči HDP) by měla vláda za povinnost přijmout taková opatření, která povedou ke snížení zadlužení a tyto opatření musí promítnout při sestavování rozpočtu. Nejpřísnější opatření by byla vládu nucena přijmout, při zadlužení blížící se 50 % HDP. To by již musela předložit povinně vyrovnaný rozpočet. Pokud by přesto zadlužení přesáhlo 50 %, musela by požádat o důvěru v Poslanecké sněmovně.

Nad dodržováním rozpočtových pravidel by měla bdít nezávislá Národní rozpočtová rada. Ta by zároveň vyhlašovala míru zadlužení, na základě které by vláda musela konat.

Tato tzv. fiskální ústava je ústavní zákon. Shoda nad ním musí být nalezena napříč politickým spektrem. Levicové strany budou dozajista prosazovat vyšší povolené zadlužení. Odhaduji to tak na 5 až 10 % více než o jakém hovoří vládní návrh. V tomto směru se vůbec nebráním diskuzi. Na zákonu je totiž nutno najít dlouhodobou shodu. Z praktického hlediska – přestože já preferuji spíše přísnější limity – není příliš výhodné stanovovat pravidla příliš striktně. V případě, že by byla pravidla příliš přísná, byla by každá budoucí vláda v pokušení tento zákon změnit. Naproti tomu, volnější parametry dávají zákonu větší šanci na dlouhotrvající platnost.

V tomto smyslu je třeba vyvažovat na lékárnických vahách. Pravidla nesmí být ani příliš přísná (byla by je snaha v budoucnu měnit) a ani příliš benevolentní (pak by zákon nebyl účinný). Proto vnímám jako nejzásadnější politickou shodu, která by měla přinést konsenzus nad tím, jak moc má být Česká republika zadlužená.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…