Bárta: Zastavme epidemii exekucí. Prevence je základ

15.10.2012 14:22

O pondělí můžete v ulicích Plzně spatřit billboardy, které upozorňují jednoduchou a srozumitelnou formou na jeden z vážných problémů dnešní doby - exekuce.

Bárta: Zastavme epidemii exekucí. Prevence je základ
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Ta postihla jen v roce 2011 přes 930 tisíc občanů, což činilo zhruba o 230 tisíc víc než v předchozím roce. Věci veřejné chtějí tuto smutnou statistiku změnit.

Rozhodl jsem se proti tomuto negativnímu trendu bojovat na několika frontách. V prvé řadě preventivně, formou osvětové kampaně. Stejně jako varovné nápisy na krabičkách cigaret jsou vytvářeny tak, aby nešly zákazníkem přehlédnout, neměla by být k přehlédnutí ani výše RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů, jež musí být v textu každé půjčky. RPSN je číslo, které má umožnit spotřebiteli lépe vyhodnotit výhodnost nebo nevýhodnost poskytovaného úvěru.

Nevýhodnost v tomto případě startuje na 30%, to je číslo, která vás může přivést až k exekuci.

Změníme zákon

V druhé linii bojují Věci veřejné na půdě Sněmovny. V srpnu koalicí schválená novela zákona o spotřebitelském úvěru je podle našeho soudu nedostatečná a počet exekucí nijak výrazně nesníží. Náš pozměňovací návrh stanovuje maximální penále, které může spotřebitel zaplatit. To je navázáno na RPSN, od které se odvozuje jako 1,5 násobek. Má to zabránit současnému stavu, kdy se do smlouvy dávají nesmyslně vysoké pokuty, čímž si poskytovatelé půjček zajišťují vysoký příjem, aniž by dávali vysoký úrok. Tím se snaží oklamat klienta, protože smlouvy jsou často postaveny tak, že se placení penále téměř nelze vyhnout!

Za druhé v našem návrhu považujeme za klíčové, aby se vyloučilo použití rozhodčího řízení jako prostředku k řešení sporů. Nyní je klient vůči poskytovateli půjčky v objektivní nevýhodě, protože je pro něj téměř nemožné změnit znění smlouvy. Do té si poskytovatelé dávají pasáž o tom, že případné spory jsou řešeny rozhodčím řízením. To objektivně vede k tomu, že spory jsou řešeny v neprospěch klientů a ti tak nemají v podstatě možnost dovolat se spravedlnosti při poškození jejich práv.

Ano je to průlom

Jsme si vědomi toho, že námi navržená změna je v jistém smyslu průlomem v dosavadní politice nevměšování státu do autonomie vůle smluvních stran při poskytování spotřebitelského úvěru. Ale s lichvou se jinak zatočit nedá, jelikož dlouholetá praxe bohužel ukázala, že stát není žádným jiným způsobem schopen čelit tomuto fenoménu, který je v rozporu s dobrými mravy. Doposud se například nikdy nepodařilo v míře dostatečné využít ustanovení § 218 trestního zákona o lichvě k potírání tohoto jevu. Námi předložený pozměňovací návrh do jisté míry vychází z modelu, který je uplatňován např. v Belgii. Za základ výpočtu je brána lombardní sazba vyhlašovaná ČNB, která nejlépe  odráží  cenu  peněz  na  finančním  trhu  a  je užívána  k  určování  ceny  za  kterou  si  obchodní  banky  půjčují  peníze  u  ČNB.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…