Bělobrádek: Ve schopnosti řídit efektivně stát nevidím mezi ODS a ČSSD rozdíl, mrhají oba

13.09.2012 22:23

Evropská komise uvalila na ČR podle dostupných zdrojů v důsledku nehospodárnosti a rozkrádání Evropských fondů sankci ve výši jedné miliardy eur.

Bělobrádek: Ve schopnosti řídit efektivně stát nevidím mezi ODS a ČSSD rozdíl, mrhají oba
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Tuto sankci požaduje KDU-ČSL přičíst k vyšetřovaným a posuzovaným škodám dosud identifikovaným viníkům.

Z části padá odpovědnost za nedostatečnou kontrolní činnost vlády a audity ze strany ministerstva financí. Zároveň se domníváme, že situace vyžaduje radikálně změnit kontrolu zejména v ROPech a kontrolu účinnosti ministerstva řízeného Kamilem Jankovským.

V současné chvíli jsou ohroženi nejvíce poctiví uživatelé evropských projektů, kteří doplácejí na zastavení plateb v mnoha operačních programech.

I na ně tak dopadá podivně shovívavý přístup ke korupčnímu jednání v Regionálních radách obsazených zejména dvěma největšími stranami. Považujeme za skandální, že vláda ČR nevzala včas vážně varování Evropské komise, neučinila patřičné preventivní kroky a tím vlastně pětadvacetimiliardovou ztrátu přivolala. Považujeme za nutné upozornit voliče, aby tyto okolnosti vzali v úvahu při volbách do krajských zastupitelstev a Senátu PČR.

„Nerozumím tomu, proč vláda od počátku systematicky ignoruje varování, která z Bruselu přicházela. Ve schopnosti řídit efektivně stát a veřejné výdaje nevidím mezi ODS a ČSSD žádný kvalitativní rozdíl. Zaříkání levicové či pravicové ideologie už nepomáhá, bez ohledu na své volební programy se tyto strany při porovnání bilance dluhů a promrhaných peněz vůbec neliší. Částka 25 miliard by kompletně pokryla celý rozpočet Královéhradeckého kraje na osm let.“ řekl Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Marian Jurečka, 1. místopředseda strany, zároveň upozornil, že KDU-ČSL v čele s novým mladým vedením pod Pavlem Bělobrádkem začala s revizí hospodaření nejprve sama u sebe: „Uspořili jsme v novém finančním režimu radikálně na provozu strany, propustili jsme 60% zaměstnanců a do roku 2014 bychom měli být bez dluhů. Kdo si umí udělat pořádek doma, ten může aspirovat i na zavedení pořádku ve státní správě.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…