Benda (ODS): Zrušení anonymních akcií omezí praní špinavých peněz

19.02.2013 19:48

Poslanci ODS podpořili zrušení anonymních akcií.

Benda (ODS): Zrušení anonymních akcií omezí praní špinavých peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Poslanci ODS dnes v konečném hlasování vyslovili souhlas s vládním návrhem zákona, který ruší tzv. anonymní akcie vydávané na majitele. Ministerstvo spravedlnosti se při jeho přípravě inspirovalo v sousedním Rakousku a majitelům anonymních akcií dává na výběr, jak s akciemi po přijetí zákona naložit.

„Sněmovna již dříve schválila zákon o korporacích, který jednoznačně říká, že od 1. ledna příštího roku anonymní akcie nebudou existovat. Dnes přijatý zákon řeší pouze ono mezidobí. Považuji ho za dobrý, protože umožňuje všem vlastníkům akcií využít tří možných způsobů, jak s nimi naložit, aby byla naplněna litera zákona,“ uvedl ještě před hlasováním ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Zákon zásadním způsobem zvyšuje transparentnost akciových firem a rozkrývá jejich vlastnickou strukturu, současně ale respektuje vlastnické právo vlastníků akcií, a to i těch drobných,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda a pokračuje: „Je to zákon, který především pomůže omezit praní špinavých peněz. Na klubu jsme vedli věcnou debatu o tom, jaký má být rozsah společností, kterých se nová právní úprava dotkne. Zda pouze společností, které žádají veřejné peníze, nebo všech firem s anonymní strukturou. Převládnul názor, že je třeba upravit všechny společnosti s anonymními akciemi,“ dodal Benda.

Držitelé anonymních akcií budou moci tyto akcie zapsat v centrálním registru nebo je fyzicky uložit u depozitáře, například v bance, tedy provést tzv. imobilizaci. Kromě toho zákon umožňuje přeměnu listinných akcií na majitele na listinné akcie na jméno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.