Bendl: Škody na vodohospodářském majetku dosáhnou nejméně 2,2 miliardy korun

10.06.2013 18:22

Ministr zemědělství Petr Bendl informoval o prvních číslech vypovídajících o škodách způsobených letošní povodní. Jak potvrdili pozvaní vodohospodářští experti, Vltavská kaskáda svoji funkci splnila na jedničku.

Bendl: Škody na vodohospodářském majetku dosáhnou nejméně 2,2 miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

„Celkové odhady škod na státním vodohospodářském majetku dosáhly 2,2 miliardy korun. Záplavy poničily 80 vodovodů pro veřejnou potřebu, které zásobují přibližně 34 tisíc obyvatel. V současné době je ohroženo dalších 97 vodovodů. Zasaženo bylo asi 900 studní,“ řekl ministr Petr Bendl.

Škody na vodních nádržích, protipovodňových opatřeních, korytech potoků a stavbách na vodních tocích odhaduje Povodí Vltavy na 900 milionů korun, Povodí Labe na 1 miliardu, Povodí Ohře na 300 milionů a Lesy ČR na více než 25 milionů korun. Rámcové odhady škod na státním vodohospodářském majetku letošní povodně jsou celkem 2 225 683 000 korun.

Částečně nebo úplně byly zaplaveny desítky čistíren odpadních vod a čerpacích stanic odpadních vod, jako Ústřední čistírna odpadních vod Praha, Ústí nad Labem, Děčín, Jablonné v Podještědí, Kralupy nad Vltavou nebo Neratovice. Prvotní odhady škod na vodovodech a kanalizacích přesahují 100 milionů korun.

„Odhadujeme, že povodeň zaplavila 50 553 hektarů zemědělské půdy. Ztráty u rostlinné výroby jsou vyčísleny na 1,1 miliardy korun,“ uvedl ministr Bendl.

Ministerstvo zemědělství postupně spouští opatření, která řeší škody způsobené povodněmi. Oznámilo již, že u subjektů dotčených povodněmi kontrolní orgány odloží všechny plánované kontroly. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) zahájil evidenci škod zemědělců postižených velkou vodou. Žadatelé nyní mohou kontaktovat SZIF, který k nim v nejbližším možném termínu vyšle inspektora a na místě společně se žadatelem vyhodnotí stav škod. V rámci pomoci Ministerstva zahájí SZIF i přípravu výplaty záloh Jednotné platby na plochu (SAPS).

MZe zavedlo od roku 2002 Program podpory prevence před povodněmi, I. etapa v letech 2002 - 2007 využila 4,1 miliardy korun na výstavbu technických protipovodňových opatření a bylo realizováno 435 akcí. Díky tomu bylo ochráněno 315 tisíc obyvatel, hodnota ochráněného majetku přesáhla 240 miliard korun. Akce byly situovány zejména do regionů zasažených povodněmi v roce 1997 (povodí Moravy a Odry), 1998 (povodí Labe - vodní tok Dědina, okres Rychnov n. Kněžnou) a 2000 (povodí Jizery). II. etapa programu se týká let 2007 - 2013 a celkem bude proinvestováno zhruba 11,5 miliardy korun, akce už byly orientovány do všech povodí, neboť v povodňových situacích v letech 2002, 2006, 2009 a 2010 již bylo postiženo prakticky celé území ČR. 

V roce 2002 záplavy způsobily majetkové škody za 73,142 miliardy korun. Z toho více než 61 miliard korun činily škody na nemovitém majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.