Benešová (ČSSD): Korupce je prý spojena s veřejnými zakázkami

18.01.2013 16:23

Aneb „překvapivé“ závěry K. Peake.

Benešová (ČSSD): Korupce je prý spojena s veřejnými zakázkami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Vláda Petra Nečase ve středu projednávala další dějství tzv. protikorupční strategie na léta 2013 – 2014 a témata s ní související. A vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) představila závěry analýzy, kterou zpracovala. Jestli jste ale čekali, že se dozvíte nové informace a konkrétní nápady, jak korupční mor léčit, budete – eufemisticky řečeno – zklamáni. Posuďte sami, co zjistila:

  • Jádro protikorupčního problému v ČR je v oblasti působení politických stran a práce státních orgánů zejména při rozdělování veřejných zakázek
  • Ekonomické ztráty se pohybují v řádech desítek miliard ročně
  • Systémová korupce nabývá podoby „ organizovaného zločinu“, organizátory korupce jsou namísto klasických zločinců a mafiánů legální podnikatelé ve spojení s vedoucími pracovníky veřejného sektoru
  • Zásadní pro odhalování je proto intenzivní spolupráce klíčových institucí, policie, státního zastupitelství, Finančního analytického útvaru, ministerstva financí, finančních úřadů
  • Čísla z mezinárodních výzkumů a srovnání jsou pro ČR tak tristní, že výsledky není možné ignorovat
  • Efektivní boj s korupcí proto představuje prioritu z hlediska ekonomického rozvoje a mezinárodní spolupráce

Představená analýza z dílny paní Peake a jejích protikorupčních expertů mi připomíná jistou analýzu z dílny bývalých pracovníků výzkumného ústavu pracujícího při Generální prokuratuře ČR v době budování reálného socialismu. Ti se vší vážností a nasazením zhruba rok bádali a zkoumali téma „ co vadí odsouzeným ve výkonu trestu odnětí svobody po jejich uvěznění “. A představte si, že po tomto časově náročném, experimentálním a drahém bádání dospěli k prostému závěru, že vězňům vadí, že jsou omezeni na osobní svobodě!  Tehdy byla ona dodnes slavná analýza velice kritizována a odbornou veřejností doslova strhána a zesměšněna.

To bylo za časů tuhé normalizace.

Co na dnešní analýzu paní Peake asi řekne současná odborná veřejnost? Tak na to jsem skutečně zvědavá! Píše se rok 2013 a fakta, jež nám paní vicepremiérka předložila, známe již mnoho let. Popisují rozsah katastrofy na poli boje s korupcí, ale tak nějak nekorespondují s dosavadním postupem vlády, jak této katastrofě konkrétními recepty čelit. A už vůbec se neuvádí, jak zlepšení prosadit a uvést do praxe.

Jsou to jen slova, navíc plynoucí z úst dnes již nedůvěryhodných.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: eDoklady rychle stávají běžnou součástí života

10:21 Ministr Bartoš: eDoklady rychle stávají běžnou součástí života

Využívání aplikace eDoklady, kterou v lednu letošního roku spustila Digitální a informační agentura …