Březina: Schwarzenberg našel jako jediný odvahu vystoupit v duchu biblického ano, ano – ne, ne

14.12.2011 4:48

Premiér Nečas tradičně mlží a lavíruje. Kdo se schovává za druhé státy, nechová se jako lídr.

Březina: Schwarzenberg našel jako jediný odvahu vystoupit v duchu biblického ano, ano – ne, ne
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Ministr Schwarzenberg je zatím jediný člen vlády, který našel odvahu postavit se k našemu zapojení do půjčky MMF problémovým zemím eurozóny čelem a přihlásit se tím k odpovědnosti nejen za EU, ale i za ČR jako její nedílnou součást. Europoslanec Zahradil si může dovolit obviňování ze servility, protože žádnou odpovědnost nenese, a tak se v jeho podání jedná jen o laciný národovecký výkřik, který nás neposouvá k řešení ani o píď.

Vyčkávací taktiku premiéra Nečase rozhodně nepovažuji za chytrý tah, ale za zmařenou příležitost být hybatelem rozhodování EU v bezprecedentní kritické situaci. Napínáním našich partnerů si kromě toho hlouběji podrýváme už tak nevalný kredit v EU. Kdo se schovává za druhé státy, jako to činí premiér Nečas, dává tím najevo strach z převzetí odpovědnosti anebo typickou českou vyčůranost, na kterou už začínají být naši partneři v EU poměrně alergičtí.

Neúčastnit se půjčky MMF by bylo krátkozraké a v konečném důsledku bychom na to těžce doplatili. Jako člen EU jsme s ostatními státy na jedné lodi a je naivní myslet si, že pokud teče do kajuty jednomu, nepoteče dříve či později i do té naší. Prohlubování potíží eurozóny, nemluvě o případném rozpadu, bychom měli brát jako nejčernější scénář, kterému je třeba se za každou cenu vyhnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Právě to odpolitizování státní správy bylo ze služebního zákona vyjmuto

23:08 Mračková Vildumetzová (ANO): Právě to odpolitizování státní správy bylo ze služebního zákona vyjmuto

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 23. května 2024 k zákonu o státní službě