ČSSD: M. Němcová jako fíkový list zakrývající současný rozklad

22.06.2013 15:01

ČSSD požaduje, aby o příští vládě rozhodli co nejdříve sami občané v nových parlamentních volbách.

ČSSD: M. Němcová jako fíkový list zakrývající současný rozklad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Jen z nových voleb může vzejít stabilní důvěryhodná vláda s nezpochybnitelným mandátem, která konečně začne řešit nejpalčivější problémy země a navrátí lidem ztracenou důvěru v politiku a demokraticky zvolené představitele. 
 
Česká republika potřebuje silnou vládu neoslabenou skandály, která nebude vládou překlenovací či úřednickou až do řádných voleb, ale bude naopak vládou přijímající potřebná řešení: především nastartuje růst a podpoří vznik nových pracovních míst.
 
Bilance pravicových vlád po roce 2006 je v naší zemi krajně neúspěšná. Pravice zdvojnásobila zadlužení země, provedla řadu chaotických reforem, které zhoršily fungování státu, její politika dostala Českou republiku do nejdelší recese v historii a vytvořila rekordní nezaměstnanost. Pravicové vlády prokázaly během sedmi let svého vládnutí naprostou bezohlednost k občanům, zákonům tohoto státu a svou chybnou, asociální a nepromyšlenou politikou vážně poškodily zemi.
 
Každá vláda na půdorysu stávající Poslanecké sněmovny, například pouze s Němcovou místo Nečase, by jen dál stupňovala stávající hlubokou krizi vládnutí v České republice. Nová vláda ODS a TOP 09 by se navíc nutně musela opírat i o stranu Lidem, kterou nikdo nevolil a která vznikla jako „béčko“ ODS rozpadem Věcí veřejných. Tím by postrádala potřebnou legitimitu. ČSSD vznik takové ani jiné vlády bez nových demokratických voleb v žádném případě nepodpoří.
 
Nepovažujeme za možné, aby se na vládě nadále podílela ODS, jejíž zástupci jsou prošetřováni kvůli podezření z mafiánských a kmotrovských praktik. Miroslava Němcová, kterou vedení ODS nominovalo do funkce premiérky, je jako dlouholetá představitelka ODS spoluodpovědná za chybné reformy a nespravedlivou politiku pravicové koalice v minulých letech. V Parlamentu vždy disciplinovaně hlasovala pro všechny kontroverzní návrhy a plány jak Topolánkovy, tak Nečasovy vlády, včetně zvyšování DPH, sKaret, omezení valorizace penzí a církevních restitucí. Její nominace proto nepředstavuje žádnou naději na pozitivní změnu v politice vlády. Je jen snahou zakrýt jakýmsi „fíkovým listem“ současný rozklad a vládní selhání ODS.
 
ČSSD v souladu s míněním velké části občanů navrhuje jako demokratické a odpovědné řešení současné situace rozpuštění Poslanecké sněmovny na základě usnesení alespoň 120 poslanců a rychlé volby. V tomto směru povede nadále jednání s parlamentními stranami i prezidentem republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice