ČSSD: Odmítáme placené zdravotnictví

01.04.2010 12:22

Zdravotnictví čelí útoku pravicových rádobyreformátorů

ČSSD: Odmítáme placené zdravotnictví

Naše země vězí v ekonomické krizi. Výkon našeho hospodářství loni klesal a zdravotnictví důsledky krize pociťuje obzvláště silně. Klesá výběr pojistného, roste počet nezaměstnaných a zároveň neustále stoupají náklady na zdravotní péči. Dost na to, aby se systém potýkal s mnohými těžkostmi.

Přitom zdravotnictví musí čelit ještě větší hrozbě - útoku pravicových rádobyreformátorů, kteří se pomocí řady kroků chystají ovládnout značné finanční toky, které plynou naším zdravotnickým systémem. Programem ODS a TOP 09 je vyvést výraznou část peněz ve formě zisků privatizovaných nemocnic a zdravotních pojišťoven mimo systém poskytování zdravotní péče. Chybějící peníze mají podle jejich zdravotnického programu nahradit poplatky nejrůznějšího druhu a zvýšená finanční spoluúčast pacientů.

Více čtěteRath (ČSSD): Další tunelování zdravotnických zařízení

Pakliže se náš zdravotnický systém doposud poměrně solidně vyrovnává s těžkými důsledky ekonomické krize, útok Nečasových mičurinců může přežít již jen stěží. ČSSD nedovolí, aby občané, kteří si platí zdravotní pojištění, žili v obavách, budou-li si moci dovolit zdravotní péči pro sebe a své rodiny.

Zdravotnictví dostupné všem

Zdravotní politika sociální demokracie stojí na zásadě, že všichni občané mají právo na ochranu zdraví. Jsme hluboce přesvědčeni, že zdravotní péče se má dostávat všem občanům na základě rovnosti. Rovný přístup ke zdravotní péči nelze garantovat jinak než systémem veřejného neziskového zdravotního pojištění, které je založeno na občanské mezigenerační solidaritě. Solidaritě zdravých s nemocnými a zdravotně postiženými. S tím samozřejmě souvisí i spravedlivé přerozdělování prostředků vybraných na zdravotním pojištění, kdy zdraví přispívají ne léčbu těžce nemocných. Zdravotní péče musí být dostupná všem dle jejich individuálních zdravotních nároků. Proto Česká strana sociálně demokratická rezolutně odmítá Nečasovy a Kalouskovy plány na transformaci našeho solidního veřejného zdravotnictví na privatizované Julínkovo zdravotnictví s.r.o.

NE poplatkům

Odmítáme neodůvodněné a plošné zvyšování spoluúčasti pacientů. Odmítáme zavádění přímých plateb pacientů za zdravotní péči, na kterou má každý občan nárok ze zdravotního pojištění. ČSSD je přesvědčena, že dosavadní praxe poplatků ve zdravotnictví se neosvědčila. Chceme zrušit proto neefektivní a asociální poplatky zrušit. Současně budeme garantovat limit maximální roční spoluúčasti u chronicky nemocných pacientů.

Dále čtěteGajdůšková: Zdravotnictví- služba nebo kšeft?

Pacienti především

Systém zdravotní péče se musí přeorientovat od potřeb institucí, zájmových skupin a podnikatelských subjektů působících ve zdravotnictví na vztah k pacientovi-občanovi, jemuž má sloužit. Demokratizace společnosti vyžaduje, aby se vztah lékaře a pacienta pojímal jako smluvní vztah rovnocenných partnerů, nikoli jako vztah vrchnostenský, ve kterém lékař využívá své profesní převahy a nejistoty pacienta. Sociálnědemokratická vize zdravotnictví vychází z přesvědčení, že důstojnost a integrita pacienta musí být vždy plně respektována. Pro uskutečnění této představy uděláme všechno.

Oranžová kniha ČSSD - Zdravotnictví 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině