ČSSD vládě: Zastavte svou likvidační politiku vůči českým důchodcům

09.05.2012 15:10

ČSSD plně rozumí důvodům hluboké nespokojenosti seniorů s pravicovými reformami vlády Petra Nečase, které se projevují rekordním zdražováním potravin a léků, destrukcí stávající zákonné valorizace penzí, plošnými škrty sociálních příspěvků, raketovým zvyšováním zdravotnických poplatků a podfinancováním sítě sociálních zařízení pro nemocné a postižené.

ČSSD vládě: Zastavte svou likvidační politiku vůči českým důchodcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sociální demokracie proto podporuje demonstraci seniorů proti vládě Petra Nečase, kterou na 30. května v Praze připravují čtyři největší organizace sdružující tisíce důchodců v celé zemi: Rada seniorů ČR, Svaz důchodců ČR, Asociace důchodců ČMKOS a Klub seniorů ČSSD.
 
„Nečasova vláda vyhání chybnou a nespravedlivou politikou seniory do ulic a nepřijatelně tím zvyšuje sociální napětí v zemi. Přesouvá náklady reforem na nízko a středně příjmové skupiny občanů, zásadně zhoršuje jejich životní úroveň. Proto chceme co nejdříve nové volby do Poslanecké sněmovny, abychom, pokud od voličů získáme dostatečný mandát, mohli chybnou vládní politiku vůči důchodcům změnit“ uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka na zasedání celostátního výboru Klubu seniorů ČSSD.
 
„Zatímco vyspělá Evropa úspěšně bojuje proti diskriminaci občanů podle věku, pravicová vláda ČR tlačí už více než 70 % seniorů pod hranici chudoby, pokud zohledníme pouze příjem z penzí. Dramaticky zhoršuje jejich životní situaci. Příjmy často nestačí ani na výdaje spojené s bydlením,“ upozornil předseda Klubu seniorů ČSSD Jaroslav Kánský.
 
Sociální demokracie společně s Radou seniorů ČR, Svazem důchodců ČR, Asociací důchodců ČMKOS a Klubem seniorů ČSSD požaduje od vlády P. Nečase:

  • zastavení plánu na snížení valorizace penzí, které dosud nezahrnují ani zdražení v průběhu celého roku 2011, natož pak zdražení od počátku roku 2012,
  • zastavení přípravy na zřízení II. pilíře penzijní reformy (vyvedení desítek miliard z průběžného důchodového účtu do soukromých penzijních fondů a
  • zvyšování už tak vysokého schodku důchodového účtu),
  • zastavit plán zvyšování DPH u potravin, léků a dalších důležitých komodit,
  • zastavení omezování podmínek výplaty příspěvku na bydlení, které dostává řada důchodců s nedostatečným příjmem,
  • zastavení přípravy na zřizování standardů a nadstandardů ve zdravotní péči.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.