Chládek (ČSSD): Koncepce vzdělávání podle J. Dobeše - něco mezi pohádkou a hororem

19.11.2011 11:11

Nejsem si jist, zda je zpracovaná koncepce vzdělávání podle ministra školství Josefa Dobeše určena k pobavení nebo má opravdu sloužit jako koncepční materiál...

Chládek (ČSSD): Koncepce vzdělávání podle J. Dobeše - něco mezi pohádkou a hororem
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Obsahuje totiž spoustu věcí, kterou jsou jen na papíře, ovšem jejich realizace v praxi je jiná. U jiných oblastí je navrženo buď polovičaté anebo žádné řešení.

Polovičatě je například řešena věc předškolního školství, kdy má ministr Josef Dobeš podle své koncepce dojem, že vše spasí tzv. firemními školkami. To je samozřejmě zcela naivní řešení. Oblast, kterou koncepce neřeší vůbec, jsou vysoké školy.

Navíc celá Dobešova koncepce stojí na testování, které odevšad vykukuje jako jakési zaklínadlo - státní maturity, testování žáků 5. a 9. tříd. Jak už jsem ale několikrát varoval, testování může být dobrý sluha ale zlý pán, což dokazují také zkušenosti ze zahraničí. Na jedné straně Josef Dobeš tvrdí, jak je třeba testovat a podporovat vzdělávací programy, na straně druhé ruší portály pro pedagogy, které se o to snažily a byly zavedené.

Obzvlášť úsměvná je kapitola odměňování ve školství. Josef Dobeš je totiž ten poslední, kdo by měl na téma odměňování pedagogických a nepedagogických pracovníků hovořit. Byl to on, kdo totálně rozvrátil systém odměňování pedagogů i nepedagogů.

Šokující je naopak návrh na nové financování regionálního školství, kdy je mezi řádky koncepce prakticky navržena likvidace malých venkovských škol. Koncepce také naznačuje jasnou snahu o odebrání kompetencí samosprávám, tedy krajům a obcím. Vůbec navíc nejsou nikde začleněny prvky kvality, jak bylo původně slibováno.

Dále čtěte:
Dobeš a Klaus ml. uvádí: Testy na ZŠ ukáží, kdo má na gymnázium
Chládek (ČSSD): Pane ministře Dobeši, přestaňte porušovat zákon ##PROFIL 39## Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marcel Chládek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce