Chládek: Čerpání MŠMT z fondů EU na nesmysly je naprostým mrháním

11.01.2012 11:13

Ministr školství Josef Dobeš se nedávno nechal slyšet, že pokud se jeho resortu nepodaří z fondů EU řádně vyčerpat určené prostředky, sbalí si svých „pět švestek“ a z čela resortu odstoupí.

Chládek: Čerpání MŠMT z fondů EU na nesmysly je naprostým mrháním
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Nyní se dozvídáme, že se ministerstvo školství chystá čerpat prostředky i na velmi podezřelé projekty s přebujelými – desetimilionovými – výdaji na marketing. Jedná se například o projekt 3D, který je zaměřen proti drogám či již mnohokrát kritizovaný projekt OKNO a SPORT. Josef Dobeš chce prostě prostředky vyčerpat za každou cenu, aby mohl zůstat ve svém ministerském křesle, účelovost vydaných prostředků je mu zřejmě ale úplně, jak se říká, ukradená, a to doslova. Mnohé projekty totiž víc, než prospěšný počin, připomínají spíše zlodějny či „malé domů“.

Vláda mohla v létě část prostředků z resortu školství přesunout na jiná ministerstva nebo regionální operační programy (ROP). Neučinila tak, protože ji ministr Josef Dobeš ujistil, že jeho resort prostředky vyčerpá a moji kritiku označil za politický folklór. O to více nyní nechápu kritiku koaliční TOP 09, když to byli její ministři, kteří mohli prostředky z EU před neschopností Josefa Dobeše zachránit již před několika měsíci. Na problémy v čerpání jsem totiž dlouhodobě upozorňoval nejen já, ale rovněž celářada odborníků na strukturální fondy EU. Vláda tehdy mlčela a Dobešovi řízení projektů EU neodebrala.

Pokud ministerstvo školství vyčerpá peníze na pochybné projekty, budou to zcela vyhozené peníze, které mohly být – pokud by představitelé TOP 09 s kritikou nečekali až na „pět minut po dvanácté“ – vyčerpány efektivněji a mohly posloužit občanům ČR. Projekty za desítky milionů v rámci ministerstva školství totiž nepomohou vůbec nikomu, maximálně jednotlivcům - příznivcům Josefa Dobeše.

Josef Dobeš by si měl uvědomit, že jakýkoliv problém v souvislosti s čerpáním evropských peněz je pod drobnohledem kontrolních orgánů EU a každé pochybení hrozí i zpětným odebráním prostředků a ohrožení kreditu České republiky v zahraničí. Čerpáním prostředků na pochybné projekty tak přebírá za celou věc plnou politickou odpovědnost. A představitelé TOP 09 by si pak měli uvědomit, že Josef Dobeš je ministrem i jejich koaliční vlády.  Mimochodem, již v prosinci dostal ministr Dobeš z Bruselu dopis, ve kterém je jasně upozorněn, že projekty OKNO a SPORT nebudou moci být hrazeny z prostředků EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marcel Chládek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.