Chovanec (ČSSD): Ecce rozpočet

24.09.2011 22:20

Navýšení rozpočtu dopravy o 4 miliardy je krok správným směrem. Určitě to není hodně. Podívá-li se člověk na stav našich silnic, je to spíš kapka v moři. Rozhodně to na jejich údržbu nestačí a postavili bychom za to, pokud bůh dá, tak 3 kilometry dálnice.

Chovanec (ČSSD): Ecce rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec

Na straně druhé je mnoho podivného v celém financování naší dopravy. Jezdíme po dálnicích, které jsou díky naddimenzovaným tunelům a zbytečným nadjezdům jedny z nejdražších od Pamíru až po Andy. Roztomilí manažeři státních drah mají platy, že by jim mohl závidět leckterý ministr a způsoby, jakými jsou přidělovány veřejné zakázky, vzbuzují přinejmenším pochyby. Když k tomu připočteme neschopnost úředníků ministerstva čerpat neopakovatelné evropské dotace, je v celku zřejmé, že k dobrému hospodáři má ministerstvo dopravy hodně daleko.

Před ministrem dopravy stojí dnes nelehký úkol. Chtěl navíc 11 miliard a dostal 4. Právě proto by měl, i s tímto nedostatečným navýšením peněz, nakládat velmi obezřetně. Měl by se zasadit o vyčerpání evropských dotací. Měl by racionalizovat celou strukturu resortu. Měl by se oprostit od dosazování spřátelených lidí na lukrativní posty. Měl by celý úřad zřetelně odpolitizovat a vést diskusi o prioritách s odbornou, ale i laickou veřejností. Pavel Dobeš je v čele úřadu jen velmi krátce a bylo by velmi laciné ho v tuto chvíli kritizovat, protože není zcela zřejmé, jakým směrem se vydá. Pravdou však je, že personální kroky, které již stačil učinit, vzbuzují obavy a rozpaky.

Jako představitel konstruktivní opozice mohu panu ministrovi slíbit, že budeme důsledně kontrolovat jeho nakládání a hospodaření s přidělenými penězi. Ty musí sloužit k oživení naší ekonomiky, právě tak, jak to je obvyklé na západ od našich hranic. Kritika ho nemine, když se nebudou čerpat evropské peníze nebo když podlehne lobbystickým tlakům či vyhlásí netransparentní tendry. Přivítáme jakoukoli odbornou a věcnou diskusi. Na dialog jsme připraveni.

Více:
VV: Ministr Dobeš žádné miliardy nerozhazuje

##PROFIL 323##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Blažek reálně paralyzuje soudnictví v Česku. Podporuju stávku

21:10 Šlachta (Přísaha): Blažek reálně paralyzuje soudnictví v Česku. Podporuju stávku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce zaměstnanců soudů.