Chovanec: ČSSD představila Oranžovou knihu dopravy

09.03.2013 20:55

Prioritou je stabilizace systému, dostavba klíčových staveb a zvýšení efektivity.

Chovanec: ČSSD představila Oranžovou knihu dopravy
Foto: Plzeňský kraj
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

 

Dostavba železničních koridorů a páteřní silniční sítě jsou podle stínového ministra dopravy za ČSSD a hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance hlavními prioritami rezortu dopravy. Neméně důležitá je pak státní podpora železniční dopravy a stabilizace celého systému. „Cílem opatření, která navrhujeme, je zvýšit efektivitu a zároveň legislativně upravit a zpřehlednit způsob financování dopravních staveb. Toho lze dosáhnout tím, že bude navýšen podíl spotřební daně z minerálních olejů na 25 % ve prospěch rezortu dopravy a rozšíří se mýtný systém na silnice I. tříd,“ řekl Chovanec při představení Oranžové knihy dopravy.
 
Oranžová kniha dopravy shrnuje základní problémy v rezortu dopravy a zároveň nabízí jejich systémové řešení. Tento strategický dokument vznikl za významného přispění Dopravní komise ČSSD, jejímž členům je třeba poděkovat. Dík patří rovněž Dopravní komisi Asociace krajů ČR a jednotlivým krajům za významnou podporu. Dalším krokem by měla být paragrafová podoba navrhovaných legislativních změn a zapojení odborné veřejnosti do diskuse nad prioritami rezortu. Oranžová kniha vznikala totiž v průběhu roku 2012 a nereflektuje tak poslední změny, se kterými přichází nové vedení Ministerstva dopravy a Evropská komise. Vzniknout by tak měly odborné minitýmy, jejichž úkolem by bylo navrhnout konkrétní řešení zejména pro železnici a silniční hospodářství.
 
V následné diskusi o budoucnosti rezortu se sociálědemokratičtí dopravní experti shodli na tom, že celý rezort není v dobrém personálním ani odborném stavu. Sloučení Ministerstva dopravy s Ministerstvem průmyslu je navíc nesprávný a nesystémový krok. Podle ČSSD se tím neušetří ani koruna a jen se zvýší chaos. Veškeré změny v rezortu dopravy, které navrhuje současný kabinet, vedou k destabilitě. Ta se naplno projeví až v roce 2014, tedy s příchodem nové vlády. Pravým důvodem slučování ministerstev tak podle ČSSD je zamést pod koberec všechny neúspěchy a průšvihy pravicových ministrů dopravy.
 
Z výše uvedených důvodů bude ČSSD velmi pečlivě studovat veškeré návrhy ministerstva a ve spolupráci s sociálnědemokratickými senátory a poslanci připomínkovat tyto návrhy v legislativním procesu s cílem zabránit dalším škodám v resortu. Cílem těchto kroků není jen kritizovat, ale připravit program pro budoucnost v reálných obrysech

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Problém nejen slovenských politiků - poloviční znalosti základních počtů

18:05 Laudát (KAN): Problém nejen slovenských politiků - poloviční znalosti základních počtů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stupňující se agresivitě a násilí v politice