Dienstbier: Klaus amnestií zametá stopy za svou érou

05.01.2013 18:50

Jiří Dienstbier, kandidát na prezidenta České republiky, zásadně nesouhlasí s rozsahem amnestie, kterou v průběhu svého posledního novoročního projevu vyhlásil Václav Klaus, a která se vztahuje i na účastníky největších hospodářských kauz.

Dienstbier: Klaus amnestií zametá stopy za svou érou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

Díky tomuto kroku přichází vniveč nejen dlouhá a pečlivá práce kriminalistů, ale zároveň i šance na spravedlivé odsouzení řady viníků, kteří okradli občany České republiky o miliardy.

„Amnestie, kterou vyhlásil Václav Klaus, je výsměchem do tváře všem občanům, kteří doufali, že se někdy dočkají spravedlnosti u největších korupčních kauz minulosti. Klaus tímto krokem v podstatě zametá stopy za sebou a za svojí premiérskou a prezidentskou érou, které přinesly rozkvět korupce a další ekonomické kriminality. Jinak si nelze vysvětlit, že tyto činy nejen že nebyly z amnestie vyloučeny, ale právě naopak se zdá, že jejich pachatelům byla přímo ušita na míru. Byly to totiž především tyto kauzy ještě z devadesátých let, které se kvůli nejrůznějším průtahům nepřiměřeně vlekly a na které se tato Klausova amnestie nyní výslovně vztahuje,“ říká Jiří Dienstbier.

„Díky tomuto skandálnímu činu se lidé jako František Chvalovský, obviněný z úvěrových podvodů s možnou škodou ve výši jedné a půl miliardy korun, bývalý soudce Jiří Berka, který falešnými konkurzy likvidoval živobytí poctivým podnikatelům, notoricky známý Tomáš Pitr či aktéři kauzy H-System, kteří připravili stovky lidí o více než miliardu korun, vyhnou spravedlivému procesu, což je pro mne nepřípustné a nepochopitelné,“ dodává Jiří Dienstbier.

„Jako prezident bych nikdy nedopustil, aby podobní lidé nemuseli čelit spravedlnosti. Naopak bych učinil všechno pro to, aby opačným směrem, tedy do vězení, putovali všichni lumpové, kteří se právu vysmívají, aby byly ke zdárnému konci dotaženy velké korupční kauzy současnosti a aby byly konečně přijaty takové zákony, které do budoucna rozkrádání naší země znemožní. Myslím, že to by si do nového roku přál každý, kdo to se spravedlností v České republice myslí vážně,“ uzavírá Jiří Dienstbier.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…