Dlouhý: Zdravotní poplatky, Němci a my

12.11.2012 13:24

Německý parlament zrušil poplatky u lékaře. Tak vida! – zvolají odpůrci poplatků ve zdravotnictví.

Dlouhý: Zdravotní poplatky, Němci a my
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Těch poplatků, které rozhodly o vítězi předminulých krajských voleb, jakkoliv šlo o celostátní téma. Krok německých poslanců se stane dalším argumentem pro levici, která se pokusí o renesanci tohoto citlivého tématu: Poplatky jsou přežitek, který se ruší po celém světě. Jen u nás se nedávno zavedl. Jaká to zpozdilost!

Jenže: Zdravotní pojišťovny v České republice bojují s nedostatkem financí, které by včas posílaly do zdravotnických zařízení. Tady je každá koruna dobrá. Německé pojišťovny uvažují, jak naložit s dvanáctimiliardovým přebytkem (v Eurech). V Německu se práce vyplácí i nižším příjmovým skupinám více než marodění. Zvyk „hodit se marod“ není zdaleka tak rozšířen. Lze předpokládat, že při německém smyslu pro pořádek mají naši sousedé i dokonalejší způsob kontroly čerpání nemocenské. Mnoho starších pacientů dokáže (a také si to může finančně dovolit) trávit svůj volný čas zábavnějším způsobem než hodinami vysedávání u lékaře. Zkrátka situace pacientů a zdravotníků je v Německu znatelně odlišná.

Německá zkušenost je ale cenná i přesto. Uvidíme, jak se změna projeví. Zda jenom sníženým příjmem zdravotních pojišťoven nebo i změnou chování. Zavedením poplatků už jsme si prošli – míra zneužívání zdravotnictví se snížila. Tak teď ještě jak to bude fungovat naopak. Pro případnou diskusi o poplatcích to bude německá zkušenost znamenat přínos.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Vladimír Dlouhý

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Dlouhý

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

8:04 Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám členství v EU.