Dolejš (KSČM): Ohrožené Praze nepomohou politické exhibice

04.06.2013 7:31

V mimořádných situacích lidé očekávají profesionální pomoc od státní správy a ne mediální exhibice politiků.

Dolejš (KSČM): Ohrožené Praze nepomohou politické exhibice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Hlavní město Praha si ještě pamatuje situaci v roce 2002, kdy tehdejší primátor za ODS Igor Němec exhiboval na obrazovkách televize a pak se ukázalo, že vedení města situaci nezvládlo. Tehdy v hlavním městě vznikly škody ve výši zhruba 7 miliard korun. Dnešní situace zatím není tak dramatická jako před 11 lety, ale situaci zjevně komplikuje politický spor o vedení města.

Praha je povodňovým stavem zatím nejvíce zasažena na jihu u Radotína a kolem ústí Berounky, dále pak pod Hostivařskou přehradou a také na severu. Z obav před stoupající hladinou Vltavy byl uzavřen průjezd metra pod Vltavou, a to na všech trasách. Otázka ochranného systému metra ve vztahu k protipovodňové ochraně města a civilního obyvatelstva byla diskutována již před lety. Už tenkrát jsme slyšeli sliby, jak nová stavební opatření ochrání metro i v případě opakovaných záplav či přílivové vlny.

Nechci nyní rozebírat, jak byla hrozba zatopení metra v neděli akutní. Ale rozhodnutí o uzavření metra si vyžaduje také opatření ze strany dopravního podniku k zajištění náhradní dopravy. Když Pražané v pondělí ráno vyrazili do práce, tak bohužel zjistili, že nebyla zajištěna dostatečná kapacita povrchové dopravy. Nabízí se tak otázka, zda současné politické spory v Praze, které zasáhly i vedení pražského dopravního podniku, nejsou překážkou řádného chodu této pro velkoměsto klíčové infrastrukturní firmy. Spor mezi ODS a TOP 09 se prostě projevuje v té nejméně vhodné situaci.

A nabízí se i další otázky. V Praze byly po roce 2002 za protipovodňová opatření utraceny nemalé peníze. Zjevně to ale nestačí ani na nižší stupně povodňových nebezpečí (viz sklepy domů na karlínském nábřeží, které už zaplavila voda, a postup policie, která musela zahájit evakuaci v nejvíce ohrožených místech). Podobná situace je podél Botiče. A co kdyby opět měla přijít více jak stoletá voda? Je jasné, že až skončí současná povodňová situace, budou muset politici, kteří spravovali město v období let 2002 až 2010, detailně vysvětlit, kterak naložili s miliardovými investicemi určenými na protipovodňová opatření.

Zaráží, že zatímco místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek chválí aktivitu zastupujícího primátora Tomáše Hudečka, tak představitelé ODS, která v hlavním městě jen před pár dny odešla do opozice, zase haní  TOP 09, jejíž zástupci zbyli v čele magistrátu, že nezvládá řízení krizového štábu. Mocenský spor pravice o Prahu je sice pochopitelný, to ale Pražany dnes nezajímá. Nezajímá je, jestli musí zástupci TOP 09 teprve složitě hledat v trezorech magistrátu krizové manuály. Neoslní je ani to, že se předseda klubu zastupitelů za TOP 09 Jiří Vávra plete do kompetencí statutárnímu zástupci města, jako by byl na stranickém mítinku.

Souběh povodňové a politické krize Praze zjevně nesvědčí. Až opadnou vzedmuté vody, měli by politici raději předstoupit před voliče.

Veliké uznání a dík však patří složkám integrovaného záchranného systému.

 

Jiří DOLEJŠ, poslanec Parlamentu ČR zvolený za Prahu a místopředseda ÚV KSČM
 
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…