Dolínek (ČSSD): Systém elektronických aukcí je v Praze díky ODS stále v nedohlednu

21.06.2012 17:00

Už je to více než rok, kdy pražskou sociální demokracií prosazovaný boj proti netransparentnosti, nehospodárnosti a korupci doznal na jednání Rady hl. m. Prahy jasných obrysů v podobě schváleného usnesení, kterým měly být prosazeny elektronické aukce do praxe pražského magistrátu.

Dolínek (ČSSD): Systém elektronických aukcí je v Praze díky ODS stále v nedohlednu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Primátor Bohuslav Svoboda tehdy veřejně tyto kroky podporoval a slíbil, že se zasadí o tuto změnu. V současnosti již standardní postup, kterým větší i menší města v České republice například nakupují plyn nebo elektřinu a šetří tak desítky procent z předpokládaných nákladů, měl fungovat od začátku letošního roku. Pražská ODS od vzniku koalice s TOP 09 uskutečnila pouze jedinou takovou aukci a to na kancelářský papír, přičemž ušetřeno bylo 30 procent předpokládaných nákladů. Na další elektronické aukce už nikdy nedošlo, ač při té první byl okolo úspor vytvořen velký mediální ruch vyzdvihující pozitiva a zásluhy ODS. 

Na začátku května 2012 se pak zdálo, že TOP 09 se rozhodla dodržet původní velkolepá slova primátora Svobody o transparentnosti a úsporách a představila záměr na vypsání výběrového řízení na poskytovatele služeb spojených se zavedením systému „Registr referenčních cen a centralizovaný nákupní systém elektronického tržiště, pro transparentní nakupování zboží, služeb a dodávek pro hl. město Praha formou e-Aukcí“. Systém by měl  výrazně přispět k úsporám na výběrových řízeních, kterými se pořizují například plyn, elektřina, pohonné hmoty, kancelářské potřeby, nejrůznější služby, občerstvení, výpočetní technika, ale i budovy a stroje. „Bez jakýchkoliv politických předsudků mohu říct, že takový návrh je pro nás při realizaci transparentního opatření zásadní a rádi bychom jej, po seznámení se s detaily, podpořili. Ostatně elektronické aukce jsme podporovali ještě v době, kdy jsme byli v Radě hlavního města Prahy,“ říká Petr Dolínek, předseda klubu pražských zastupitelů za ČSSD.

Původní záměr ale zjevně narazil. Primátor Svoboda totiž ze svých slibů začal okamžitě slevovat. Místo rychlého zavedení elektronických aukcí zaujal prostřednictvím pracovní skupiny pro „ne“zavedení elektronických aukcí zdržovací taktiku. Tato pracovní skupina, která měla elektronické aukce pomoci připravit, totiž dělá vše pro to, aby záměr nikdy nebyl realizován. Primátor také porušil původní časový harmonogram, podle kterého mělo Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválit vypsání výběrového řízení na systém elektronického tržiště již 21. června. Je však zřejmé, že k tomu nedojde. „K naší velké nelibosti se dosud nestal ani onen první krok, tedy Rada dosud tento návrh neprojednávala. Skutečně by mne zajímalo, kde a na čem se mohla zastavit jednoznačně pozitivní myšlenka, po které jsme již dříve volali a byli bychom ji rádi podpořili. Vyzývám proto pražskou koalici ODS a TOP 09, aby vysvětlila, proč nejsou tyto kroky realizovány dle původního plánu,“ dodává Petr Dolínek.

Klub zastupitelů hlavního města Prahy za ČSSD také dne 18. června 2012 přijal usnesení adresované především představitelům ODS a TOP 09, ve kterém požaduje co nejrychlejší zavedení systému centralizovaných nákupů a elektronických aukcí pro komodity, které mohou být soutěženy pro celý Magistrát hl. m. Prahy a všechny jím zřizované organizace v plném rozsahu. ČSSD také požaduje okamžité zpracování realizační analýzy. V tomto směru je možné využít zkušeností dalších měst. Praha si může vzít příklad z Ostravy, která systém elektronických aukcí již úspěšně využívá. V dalším kroku by měli být pověřeni ředitelé magistrátních odborů, aby zpracovali seznam komodit a služeb, na které je možné okamžitě připravit soutěž prostřednictvím elektronické aukce.

„Magistrát by mohl elektronickými aukcemi ročně nakupovat komodity a služby za přibližně 5 miliard korun. I kdyby se těmito aukcemi uspořilo pouze deset procent, tak město získá 500 milionů korun, které může použít na řešení problémů, které Pražany dlouhodobě trápí a na které teď nejsou peníze,“ vysvětluje Petr Dolínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce