Dračka (VV): Já smlouvu s „čertem“ nepodepsal, tu podepsal pan Havlík

21.03.2012 16:45

Rozhovor s místopředsedou VV v Ústeckém kraji Otou Dračkou k nařčení M. Havlíkem, který tvrdí, že jej Dračka v roce 1980 udal StB.

Dračka (VV): Já smlouvu s „čertem“ nepodepsal, tu podepsal pan Havlík
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Logo Věcí veřejných

Pane Dračko je pravda, že jste spolupracoval s StB, jak tvrdí Miroslav Havlík?
Informace uváděné Miroslavem Havlíkem se nezakládají na pravdě. Uvedená záležitost měla zcela jiný průběh. Nebyl jsem to já, kdo podepsal smlouvu s „čertem“, tu podepsal Miroslav Havlík, když se stal dobrovolně Pomocnou stráží Veřejné bezpečnosti, což pan Havlík i veřejně potvrdil. Nebyl jsem to já, kdo se v té době pohyboval dobrovolně a bez doprovodu v domě Státní bezpečnosti (StB), kde jsme se možná cíleně potkali na schodišti, když mne vedli od výslechu, kam mne odvezli naprosto nečekaně z domova vozidlem Veřejné bezpečnosti. Nebyl jsem to já, kdo měl doma návštěvu či návštěvy pracovníka StB, jak mi ho alespoň Miroslav Havlík představil, když jsme se tam náhodně setkali. A nebyl jsem to já, kdo se více lidem chlubil samopalem schovaným pod postelí, byť třeba znehodnoceným. Ale byl jsem to já, komu po odmítnutí podepsání předem připraveného protokolu o výslechu vyslýchající pracovníci StB vyhrožovali problémy v zaměstnání, zažil jsem „za trest“ přeřazení na Chvaletice a po návratu směl plout tak maximálně do NDR a Polska. Proto bych doporučil panu Miroslavu Havlíkovi, aby zpytoval svědomí a hledal, kdo měl skutečný zájem na tom, co se stalo, jaký byl skutečný cíl, proč někdo vyrobil spis v té podobě, v jaké je. Je otázkou, s kým z StB se stýkal v rámci výkonu PSVB a komu se mohl stát nepohodlným. Osobně to nevím a ani nechci vědět.

Miroslav Havlík ovšem tvrdí, že vám plaveckou knížku vzali, protože jste se opil a popral v Torgau v tehdejší Německé demokratické republice?
Je to lež. Nikdy ve svém životě jsem nebyl v Torgau na břehu jak pracovně, tak i mimopracovně, tímto městem jsme pouze proplouvali po řece Labi. Nikdy mi, s výjimkou doby výkonu povinné základní vojenské služby, nebyla odebrána plavecká knížka. Navíc plaveckou knížku má každý, kdo pracuje na lodi, a to jak na našem území, tak zejména při plavbách mimo území republiky. Je to něco jako pracovní knížka s uvedením praxe a odbornosti včetně zdravotní způsobilosti, což se dá ověřit u Plavební správy. Nikdy ve svém životě jsem nebyl zatčen žádnou policií kdekoli na světě. Nevím, proč bych se měl s někým poprat, zvláště v bývalé NDR. Nikdy jsem neměl problémy s alkoholem.

 Je pravda, že jste byli s Miroslavem Havlíkem přátelé? Pokud ano, proč vás nyní nařkl ze spolupráce s StB?
Ano, poznali a stali jsme se přáteli v osmé třídě základní školy, kdy jsme se stali spolužáky v jedné třídě a seděli spolu v jedné lavici. Takže je tu další rozpor v tvrzení Miroslava Havlíka, který uvádí, že jsme přáteli od šesté třídy. Dá se to dokázat třídními výkazy. Nebylo by to tak důležité, nebýt dalších nepravd, jako například to, že jsme byli spolu v C&W skupině. Pan Havlík s námi nikdy nehrál na žádný hudební nástroj. Zamýšlel jsem se nad tím, proč toto uvádí a dospěl k názoru, že je to pouze cílené divadlo, jak dojmout čtenáře. Věřil jsem mu a dost jsem se mu svěřoval. V podstatě jsem ho hájil i při výslechu, když jsem na otázku, proč jsem neoznámil, že jsem u něj doma viděl samopal, vysvětloval, že coby zaměstnanec Svazarmu pracoval s branci a zbraněmi, takže jsem v tom neviděl nic nelogického a protizákonného. Byl to jediný výslech mé osoby v této záležitosti. Proč někdo vytvořil dokument, který pan Havlík dnes používá nevím. Je možné, že někomu i vadilo naše přátelství. Toto přátelství ale utrpělo velikou ránu v okamžiku, kdy jsem se dozvěděl, že pan Havlík se stal PSVB. Jako kamarádovi jsem mu to otevřeně řekl a od té doby jsem se mu již přestal svěřovat. Co se týká obsahu dokumentu, viděl jsem jej poprvé až 15. března letošního roku a zdůrazňuji, že se jedná o lži. Proč na mne vytáhl tuto špínu? O pravdě se mohu pouze domnívat. Ale vezmu-li fakt, že se nechal slyšet už před roky, že má kopii spisu k dispozici, tak v době, kdy mohl případně vypovídat Josef Vinter, který mu samopal skutečně vzal a odnesl na VB, hrozilo, že by pravda vyšla ven, čímž by se výsledek minul účinkem. Pan Vinter ale již nežije, k úlevě pana Havlíka. Pro vysvětlenou, pan Vinter byl společně s panem Havlíkem a se mnou zdravotnickým instruktorem v děčínském Červeném kříži. Spolupráci s StB jsem nikdy nedostal nabídnutou, nepřijal bych jí. Nikdy jsem nepodepsal nic, co by vedlo byť jen k podezření ze spolupráce s StB. Mám rovněž čisté lustrační osvědčení.

 Myslíte, že útok na vás má spojitost s vaší politickou kariérou?
Ano, myslím si to a pan Havlík to dal jasně najevo. Je to i v souladu s jeho profilem na Internetu. Osobně na své politické kariéře nevidím nic závratného. Jsem zastupitelem v malém městě, členem ve dvou komisích Rady města a členem kontrolního výboru. Co se týká poradních orgánů, tak se jedná o komisi životního prostředí a o výběrovou komisi. Občas jsem oddávajícím. Co se týká Věcí veřejných, jsem předsedou Klubu Děčínsko a místopředsedou Krajské rady v Ústeckém kraji. V rámci kraje vedu komisi VV dopravy a životního prostředí. To je vše. Není co závidět, je to hodně času z osobního volna, nejsou z toho vlastně žádné osobní požitky, protože odměnu za funkci, kterou ze zákona vyplácí Městský úřad, nepokryje ani náklady na činnost. Za práci ve Věcech veřejných nemám žádné finanční ani jiné ocenění, je to práce zcela zdarma. Mé politické ambice jsou v podstatě omezeny pouze na to, abych mohl prosazovat a podporovat to, co pomůže lidem v našem městě a našem kraji. A že je toho k řešení hodně.

Proč podle vás Miroslav Havlík přišel se svými tvrzeními nyní, když profil na internetovém fóru, kde vás osočil má již od roku 2010 a vrací se k událostem z roku 1980?
S Miroslavem Havlíkem jsem se roky nesetkal. Nemáme spolu nic společného ani pracovně.  V této době se zřejmě někomu velice hodí používat jakékoli prostředky proti Věcem veřejným, tedy i ty z doby minulého režimu. Pomluva se snadno zveřejní, špatně se dokazuje její lživost a zpravidla zůstane pachuť pochybností. Všichni víme, že mnoho lidí bylo zapsáno ve zveřejněných seznamech spolupracovníků StB, aniž by skutečně spolupracovníky byli. Seznamy spolupracovníků PSVB, tedy lidí, co spolupracovali opravdu dobrovolně, zveřejněny ovšem nikdy nebyly. Je otázkou, proč. Rovněž je známo hodně případů, kdy byly pracovníky StB vyráběny falešné důkazy nejen proti různým občanům, ale i proti vlastním příslušníkům v rámci různých mocenských bojů. Pan Havlík si o přístup k materiálům, podle jeho vyjádření, požádal hned, jak to bylo ze zákona možné. Je to řadu let zpět, když jsem byl předsedou výkonné rady Oblastního spolku ČČK v Děčíně, a kdy tam oznámil, že tyto materiály má k dispozici. Logicky z toho vyplývá, že pokud by chtěl, mohl s nimi pracovat podstatně dříve. Nesledoval jsem, kdy a proč si na internetovém fóru založil svůj profil, ale co se týká webu Deník politika, tak to odpovídá době, kdy jsem se dostal do podvědomí občanů jako člen strany Věci veřejné.

Nejsem ale jediný, na koho pan Havlík útočí. Hovořil jsem v jiné záležitosti s ředitelkou Oblastního spolku Českého červeného kříže v Děčíně Irenou Cachovou a ta mi sdělila, že jí pan Miroslav Havlík osočuje ze záležitostí, kterých se nikdy nedopustila, například krádeže Pan Havlík na ní začal útočit od října minulého roku, kdy jej jako řidiče propustila pro nadbytečnost. Paní ředitelka nyní zvažuje podání trestního oznámení.

Jak budete postupovat dál? Zvažujete třeba trestní oznámení?
Pan Havlík napsal, že zveřejní celý spis hned, jak na něm jeho společník dokončí úpravy. Takže se bude upravovat už jednou StB upravené? Je smutné, jak snadno se dá zneužít sociálních sítí k šíření nenávisti proti komukoli. Ale i demokracie má své hranice, svá pravidla, zejména pokud jde o slušnost. V tomto případě byla slušnost pošlapána. Výhrůžky pana Havlíka, jak mne budou mí přátelé odsuzovat, mne netrápí. Kdo je skutečným přítelem, zůstane jím. Současné reakce mých přátel, kterým pan Havlík telefonuje a sděluje, co proti mé osobě činí, jsou v můj prospěch, vyjadřují mi podporu. Znají mě a vědí, jak se dlouhodobě chovám. Co se mi ale krajně nelíbí, je právě ta možnost špinění dobrého jména člověkem, který jak se lidově říká, má „máslo na hlavě“. Takže ano, na radu přátel zvažuji kroky trestněprávní cestou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

20:01 Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k postoji Evropské komise vůči Maďarsku a jejími prem…