Dryml (SPOZ): Ministerstvo zdravotnictví dělá pěkné gesto, ale je za tím účel

17.04.2013 12:13

Tiskové vyjádření senátora MUDr. Vladimíra Drymla

Dryml (SPOZ): Ministerstvo zdravotnictví dělá pěkné gesto, ale je za tím účel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Vladimír dryml

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo svůj nový záměr o motivaci chronických pacientů k dodržování zdravého životního stylu. Celý projekt je založen na odpuštění regulačních poplatků pro všechny chronicky nemocné, kteří nebudou porušovat zásady doporučené lékařem, což se nejčastěji týká především konzumace alkoholu a omezení kouření. Senátor MUDr. Vladimír Dryml, který je zároveň ředitelem nemocnice ve Vrchlabí, tento zákon podporuje, ale zároveň dodává, že ze strany ministerstva se jedná hlavně o líbivé gesto ze strany TOP 09, než o skutečnou starost o pacienty. „Motivovat pacienty k disciplíně je skutečně potřeba, protože kolikrát svým životním stylem lékařům práci neulehčují. Ovšem osobně si myslím, že si ministerstvo tímto krokem pouze připravuje půdu pro prosazení celého balíčku reforem, ke kterému bude patřit redukce nemocničních lůžek, zpoplatnění dalších služeb a zavedení plateb i za základní plomby u zubaře“, varuje senátor.

I když je podle MUDr. Vladimíra Drymla postup ministerstva v tomto případě v podstatě správný, za celým projektem vidí hlavně pokus o metodu „cukru a biče“.

„Velmi rád bych věřil, že ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) přestal přemýšlet o zdraví občanů jako o businessu, a nyní ho skutečně zajímá pomoc nemocným. Bohužel si ovšem spíše myslím, že jedno velkorysé gesto bude pouze alibismem ministerstva pro další sadu zdražování a zpoplatňování služeb, dosud běžně dostupných“, upozorňuje Vladimír Dryml, který se dlouhodobě snaží o omezení reforem ministerstva pod vedením TOP 09.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Dryml

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Narostl výskyt psychických potíží u dětí. Kapacity přestávají stačit

4:32 Bartošek (KDU-ČSL): Narostl výskyt psychických potíží u dětí. Kapacity přestávají stačit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k závislostem a psychickým problémům dětí.