Dušek (ČSSD): Evropská unie potřebuje prorůstový rozpočet

17.05.2012 5:27

Koncem dubna 2012 vypracovala Evropská komise návrh rozpočtu na rok 2013, který na závazky celkem vyhrazuje 150,9 miliardy EUR, což ve srovnání s loňským rokem znamená růst o 2 %. Platby pak mají činit 137,9 miliardy EUR, což představuje nárůst o 6,8 %. Zejména tento poslední nárůst v platbách vyvolal širokou diskusi. Především proto, že tento návrh, dle některých politiků, jde proti trendu úspor v národních rozpočtech.

Dušek (ČSSD): Evropská unie potřebuje prorůstový rozpočet
Foto: Redakce
Popisek: Robert Dušek

Podle Janusze Lewandowského, komisaře pro rozpočet a finanční plánování, hlavní důvod růstu plateb spočívá v tom, že „rok 2013 je posledním rokem stávajícího finančního období a v posledním roce každého finančního období vždy dochází k výraznému navýšení plateb, protože se v celé Evropě dokončují projekty financované Unií: mosty, železnice, dálnice byly postaveny, aby sloužily všem, nyní za ně musíme zaplatit účty.“

„Evropský rozpočet není možno srovnávat s národními rozpočty. V tomto smyslu chápu navýšení rozpočtu EU v platbách.  Toto navýšení je navrhováno, aby bylo možno uhradit zvýšené požadavky členských zemí EU vyplývající s realizací například projektů v rámci politiky soudržnosti. Je přirozené, že koncem víceletého finančního rámce se tyto požadavky podstatně zvyšují. Doufám, že i ČR se podaří zlepšit čerpání z evropských fondů,“ řekl europoslanec Robert Dušek (ČSSD), člen Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu.

Své stanovisko k návrhu tohoto rozpočtu projednával i Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu. Členové výboru jsou znepokojení především nad nestabilitou zemědělských trhů a pokračujícími problémy v odvětví ovoce a zeleniny z důvodu nepříznivých klimatických podmínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

10:04 Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

Zítra uplyne 20 let od vstupu CR do Evropské unie (EU), o kterém tehdy rozhodla necelá polovina oprá…