Dušek (ČSSD): Stop nekvalitním potravinám z dovozu

21.04.2013 12:30

Zastavme dovoz nekvalitních potravin do České republiky! Zejména z těch zemí, s nimiž máme špatné zkušenosti.

Dušek (ČSSD): Stop nekvalitním potravinám z dovozu
Foto: Redakce
Popisek: Robert Dušek

 

Za posledních 12 let se pronikavě zhoršila potravinová bilance zahraničního obchodu ČR.  Dovozy potravin se od roku 2000 dokonce ztrojnásobily. V roce 2000 činil dovoz potravin 39,7 mld. Kč, zatímco v roce 2012 to bylo 122,9 mld. Kč. Na náš trh se ovšem dostávají nekvalitní potraviny, zejména z Polska, ale i dalších států.
 
Podle statistických údajů se od roku 2000 německý podíl na dovozu do ČR zvětšil asi o 50% a polský podíl o 200%.  Dovoz polských potravin do Česka se za sledované období skoro čtyřnásobil a v minulém roce činil skoro 20 miliard Kč. Odhadem 16% potravin v českých obchodech představují polské výrobky.    
 
„Tento vývoj ovlivňuje i fakt, že pro českého zákazníka, na rozdíl od sousedního německého, hraje hlavní roli cena. Zatímco z Německa nejsou slyšet stížnosti na polské potraviny, u nás máme velmi negativní zkušenosti. Stačí si připomenout skandál s technickou solí v jídle, používání masa ze zdechlých zvířat nebo koňské maso s antibiotiky. A to už je varující,“ upozorňuje europoslanec Robert Dušek, člen Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu.
 
Chování českých zákazníků nahrává tomu, aby k nám proudily levné, a tudíž i nekvalitní, potraviny. A několik případů z poslední doby tuto domněnku potvrzuje. Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce za loňský rok tuto skutečnost jen potvrzují. Ve všech zkoumaných komoditách - čokoládě, cukrovinkách, nealko nápojích, zpracované zelenině, pekařských výrobcích, kávě a čaji – byly české potraviny podstatně kvalitnější než polské.  
 
Česká inspekce dokonce našla polské sušenky zasažené jedem na krysy. Běžné je také falšování kakaa. Našlo se i kysané zelí s kyselinou mravenčí.
 
„Situace je vážná. Je načase, aby příslušné české státní orgány urychleně zasáhly a zastavily dovoz nekvalitního zboží nejen z Polska, ale i z jiných zemí,“ zdůrazňuje Robert Dušek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.