Dušek (ČSSD): Zemědělství hrozí, že dostane z evropského rozpočtu méně peněz

02.03.2013 14:40

Kritické období mají nejspíš před sebou zemědělci hospodařící v Evropské unii.

Dušek (ČSSD): Zemědělství hrozí, že dostane z evropského rozpočtu méně peněz
Foto: Redakce
Popisek: Robert Dušek

Výdaje na zemědělství v období 2014 – 2020 totiž podle všeho výrazně klesnou, a to až o 11 procent. Vyplynulo to ze závěrů prvního jednání Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova po uzavřené kompromisní dohodě Evropské rady o Víceletém finančním rámci EU 2014-2020, které se uskutečnilo v Bruselu 20. a 21. února.

„Rozpočet nesplňuje hlavní podmínky pro rozvoj evropského zemědělství,“ varuje europoslanec Robert Dušek, člen Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu.

Ve své kompromisní dohodě Evropská rada předpokládá pro období 2014-2020 výdaje na SZP v rámci prvního pilíře (přímé platby a tržní opatření) ve výši cca 278 miliard eur a v rámci druhého pilíře (program rozvoje venkova) ve výši cca 85 miliard. Celkově tedy výdaje na evropské zemědělství, včetně společné rybářské politiky, budou představovat, dle návrhu Evropské rady, cca 373 miliard eur. Výdaje v cenách roku 2011 tedy poklesnou o oněch 11 %. Přitom do budoucího rámce období 2014-2020 jsou navíc zahrnuty výdaje související se vstupem Chorvatska do EU ve výši 3,5 miliard eur.

„Vezmeme-li v úvahu, že v rámci navržené reformy SZP se očekává od evropských zemědělců více, například v podobě politiky ozelenění, a současně Evropská rada navrhla méně peněz, tak je tím ohrožena konkurenceschopnost evropských zemědělců.  Hrozí velké nebezpečí, že chybějící peníze pro zemědělce mohou začít více plynout z národních rozpočtů,“ obává se europoslanec Robert Dušek. Podle něj by v tomto případě došlo k ohrožení hospodářské soutěže v EU, což by postihlo zejména zemědělce z chudších členských zemí. Mezi tyto země se řadí i Česká republika.

„České ministerstvo zemědělství by mělo urychleně připravit dostatečné zdroje pro české zemědělství, aby naši farmáři měli zajištěny rovné podmínky v EU,“ zdůrazňuje Robert Dušek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě