Europoslanci ODS: Podporujeme dohodu na víceletém rozpočtu EU

07.02.2013 14:58

V Bruselu začíná summit hlav států sedmadvacítky, jehož hlavním tématem má být víceletý finanční rámec EU 2014 - 2020.

Europoslanci ODS: Podporujeme dohodu na víceletém rozpočtu EU
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Zatímco mezi členskými státy převládá vůle sestavit rozpočet odpovídající současné ekonomické situaci, většina v Evropském parlamentu dala tento týden jasně najevo, že bude po vládách požadovat sedmiprocentní navýšení výdajů. Jinak prý EP vyjednávání zablokuje. Tuto pravomoc mu dala Lisabonská smlouva.

"Většina v EP se tentokrát chová vyloženě militantně a rozhodla se členské státy prostě a jednoduše vydírat. Ochota ke kompromisu je naprosto nulová," hodnotí štrasburské zasedání šéf europoslanců ODS Jan Zahradil. "Je až neuvěřitelné, jak se někteří poslanci Evropského parlamentu staví proti zájmům vlastních vlád a přenášejí svou vnitrostátní politickou bitvu na půdu EP. To poslanci ODS nikdy nedělali a dělat nebudou. Jsme tady proto, abychom chránili zájmy ČR," dodává Evžen Tošenovský.
 
"Evropský parlament reprezentovaný svým předsedou Martinem Schulzem a šéfy zelených Danielem Cohn-Benditem a lidovců Josephem Daulem chce zahnat Evropskou unii do rozpočtového provizoria v zájmu zvýšení rozpočtu. To ODS naprosto odmítá," říká mluvčí ODS pro rozpočet Hynek Fajmon. "Doufáme, že členské státy najdou na summitu dobrý kompromis, který jsme připraveni podpořit. Nepodpoříme naopak konfrontaci a vydírání ze strany Evropského parlamentu."
 
Jak zdůrazňuje Hynek Fajmon, tento postup je v souladu s dlouhodobou politikou ODS v Evropském parlamentu, která vždy respektuje dohody vzešlé z jednání členských států.
 
Místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák připomíná, že mezi členskými státy se už rýsuje dohoda na rozpočtu, který by oproti předchozím návrhům neměl být pro Českou republiku výrazně nevýhodný. Nekrátí totiž prostředky pro venkov nebo regionální rozvoj. "Státy se nakonec dohodnou, protože vědí, že by na rozpočtovém provizoriu tratili všichni. Jako největší problém z hlediska České republiky se tedy jeví nekompromisní postoj socialistů a lidovců v Parlamentu," říká Oldřich Vlasák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…