Faltýnek (ANO 2011): Nečasovy slzy a naředěný metyl

24.09.2012 14:10

Třetí týden otřásá naší zemí metanolová aféra. Zemřelo dvacet čtyři lidí a bohužel ani to není pravděpodobně konečné číslo. Několik desítek lidí aféru „odneslo“ s těžkými zdravotními poškozeními - ztrátou zraku a dalšími poškozeními. Co bude dál? Obavám se, že současná vláda zcela ztratila kontrolu nad vývojem situace, což také bezesporu její další kroky jen dále potvrdí.

Faltýnek (ANO 2011): Nečasovy slzy a naředěný metyl
Foto: red
Popisek: ANO 2011

Všimněme si jen samotného vyhlášení prohibice, kterého se ujal ministr zdravotnictví. Jak je možné, že se k řešení tak závažného problému nepřihlásí právě předseda vlády? Jsou snad ještě větší a bolestnější problémy v současné době? Očekával bych, že to bude především premiér, kdo předstoupí před televizní kamery a národu oznámí své politování nad tím, co se stalo a omluví se nám všem, že se to vůbec stalo.

Liknavá vláda, bezmocný premiér

Jsem stále více přesvědčen, že právě tato aféra definitivně ukázala, že předseda vlády není schopen být politickým lídrem, že není tím, kdo by dokázal určit směr a cíle. Proto byl velmi rád, když mohl své místo postoupit jiným a schovat se za ně. Jenže politický lídr přece musí být schopen vzít na sebe odpovědnost! A to předseda vlády nedokázal a není to poprvé…

V jeho osobě tak ODS definitivně ztratila schopnost určovat politický vývoj v pravicové části poltického spektra. A vlastně to nezvládá ani celá vláda. Mám totiž řadu pochybností, zda problém zvládla a zvládá.

Očekával bych totiž, že ve chvíli vyhlášení prohibice bude veškerý alkohol, který jí podléhá, inventarizován, aby bylo jasno, kde se jeho zásoby nacházejí a z čeho se skládají. Takový krok musí být hotov do dvaceti čtyř hodin. Vláda to neudělala.

Co se tedy stane s alkoholem, jehož prodej je dnes zakázán, až bude prohibice odvolána? Skončí v kanále, nebo ho někdo zase vrhne do oběhu?

Zcela nepochybně bude uveden na trh znovu. Jaký je problém starý tuzemák v hospodě smíchat s novým tuzemákem a metanol tak zředit na „přijatelnou“ koncentraci? Copak se ten starý nedá nalít do nové sklenice, když se podává rozlévaný? Myslí si snad někdo, že ti, kdo nakoupili před prohibicí alkohol, ponesou sami ztráty z jeho likvidace?

Vykoupí snad vláda tento špatný alkohol? Vždyť ani neví, kde je a kolik je po hospodách, nebo ano? Copak by takový výkup nebyl zase příležitostí k tomu ošidit stát?

K čemu je spotřební daň?

Celá aféra však otevírá ještě jeden problém, a tím je role státu. Je snad normální, aby člověk zašel do hospody a tam mu někdo nalil alkohol, který je jedovatý? Vždyť i hostinský ho bezpochyby koupil v dobré víře, že je to normální kvalitní alkohol, jaký dostal již mnohokrát před tím.

Za co se vlastně platí spotřební daň? Jen tak, aby se naplnila státní kasa? Neměli bychom za naše pení očekávat, že stát bude schopen zaručit alespoň minimální kontrolu nad tím, z čeho se vlastně taková daň platí?

Státní orgány dost dlouho vědí, že se právě na dani z tvrdého alkoholu podvádí. Je tedy na místě se ptát, proč stát nekonal. To totiž není o selhání jednotlivce, jak se nám vláda snaží namluvit. To je systémové selhání vlády. Odpustíme jí to i tentokrát?

Jaroslav Faltýnek, místopředseda ANO 2011

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

4:32 Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku.