Forbelský (Svobodní): Daňové zatížení a ekonomicky blbá nálada

20.09.2012 5:43

Proč se lidé nedokáží ztotožnit se státem? Máte rádi někoho kdo vám vezme půlku toho co máte?

Forbelský (Svobodní): Daňové zatížení a ekonomicky blbá nálada
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Tuhle jsem poslouchal slova našich reformních ministrů, z nichž někteří jsou dokonce nejlepšími ministry čehokoliv a kdekoliv. A uslyšel jsem mimo jiné i termín blbá ekonomická nálada, že díky ní lidé moc neutrácejí a i proto je třeba zase o něco zvednou daně, snížit důchody zavést daně nové a udělat i jiné ekonomické kroky pro oživení ekonomiky. Tak mi to nedalo a pokusil jsem se zamyslet nad průměrným českým daňovým poplatníkem a jeho přínosu pro státní kasu.

Pojďme se podívat, jak jsem při sestavování modelového „Jiřího Nováka“ postupoval. Je to člověk, který za nájem zaplatí 5000Kč měsíčně na zálohách za plyn a elektřinu dá 2x2000, za jídlo dá denně cca 150Kč (zde jsem vycházel z diet proplácených zaměstnancům), má auto, na kterém má roční dálniční známku a měsíčně natankuje plnou nádrž (40l) benzínu.

Má smůlu, že je kuřák a vykouří denně krabičku za 86 Kč a co by to bylo za Čecha, kdyby si denně nedal jeden plzeňský Prazdroj za 33Kć. To mu dá dohromady cca 18 795 měsíčně, což je shodou okolností přibližně průměrná měsíční mzda (24 300Kč). Pojďme se tedy podívat, jak na tom pan Novák měsíčně je, co se týče jeho příjmů a daní: Z hrubého platu 24 300 odvede:1 080 Kč zdravotní pojištění

2 160 Kč    zdravotní pojištění odvedené zaměstnavatelem
1 560 Kč    Sociální pojištění
6 075 Kč    Sociální pojištění odvedené zaměstnavatelem
2 820 Kč    záloha na daň

Což je 13 695 Kč měsíčně
Dále z jeho spotřeby zaplatí měsíčně na daních a poplatcích:

125 Kč    Dálniční známka (1500kč/12)
630 Kč    DPH jídlo14% ze 4 500(150*30)
800 Kč    DOH plyn + elektřina (20% z 2x 2 000)
700 Kč    DPH nájem 14% z 5000
840 Kč    dan z benzinu 40l x (12,8 spotřební daň+8 DPH)
1 776 Kč    dan z cigaret 30 krabiček x(42 spotřební daň +17,20 DPH)
251 Kč    Daň za piva 30 x (1,76 Spotřební daň + 6,6 DPH

Celkem tedy dalších 5 122 Kč Pokud to sečteme, tak pan Novák odvede státu 13 695 + 5 122 = 18 817. Takže čistý příjem pana Nováka je 18 806, ale státu odvede měsíčně 18 817. Tomu říkám opravdu bratské dělení, pochopitelně pokud by nekouřil, nepil a nejezdil autem, dostane se na krásných 15 825 odvedených státu, což je sice lepší, ale stále mi to přijde, že je to naprosto příšerné. Opravdu pro nás stát dělá tolik, aby to ospravedlňovalo takovouto zátěž? Kolik korun měsíčně z oněch 18 000 stojí platy úředníků, kteří počítají houby v lesích, plánují letiště v Indonésii, či dělají jinou pro pana Nováka naprosto důležitou práci, kolik pana Nováka stojí dotace do sportu či kultury? Co mu něco z těch 18 000 nechat, ať si sám rozhodne kam si koupí lístek (byť možná bude o něco dražší než teď) nebo na jakou charitu přispěje. Musí opravdu o všem rozhodovat úředník?Nedokážeme se dohodnout a spojit a postavit např. šatny na fotbalovém hřišti sami? Bez dotací? Naposledy jsem viděl dotaci na fotbalové šatny v sedmitisícovém městě za 2 000 000Kč. Věřím, že v takovém městě se najde alespoň 200 fotbalistů a tatínků fotbalových nadějí. Ti kdyby si vzali na šatny hypotéku na 20 let, což šatny jistě vydrží, pak to každého jednoho z nich vyjde na závratných cca 70Kč měsíčně. A není k tomu potřeba ani úředník ani dotace z EU. A pokud se v tomto městě tolik lidí nenajde, pak asi ani není třeba, abychom my ostatní platili šatny někomu, kdo o ně vlastně nestojí natolik, aby si odepřel ta 3 piva měsíčně.


Nebo, musí být pan Novák závislý na státním systému důchodů? Když již teď měsíčně posílá spolu se svým zaměstnavatelem 7 600 na sociální pojištění? Nenašel by si sám lepší produkt kam ukládat peníze?Jen namátkou jsem vybral první kalkulačku na internetu, kde mi vyjde při měsíčním pojistném 7 600, které bude pan Novák platit 35 let kapitálová hodnota 2 643 693 a ještě v tom je pojistka na hospitalizaci při nemoci a pracovní neschopnosti ve výši 1 400 Kč resp. 2 650 Kč denně. Věřím, že podobných pojistek, které by pokryly i rizika nezaměstnanosti by pan Novák jistě našel mnoho i bez moudrých úředníků a politiků.Myslím, že právě tady je příčina oné „blbé“ nálady, státní aparát se rozrostl za posledních 20 let natolik, že dusí téměř jakoukoliv iniciativu a nedovolí lidem investovat, aniž by jim na tyto investice „musel“ přispívat, čímž si vychovává generace lidí zcela závislých a neschopných si představit, že by větší investice mohly proběhnout i bez asistence vševědoucího a starostlivého politika či úředníka. Takže třeba představa např. soukromé dálnice v nich vyvolává přímo třídní nenávist, přitom již teď 60 % mýta jde společnosti KAPSCH jen za to, že mýto vybírá.  Myslím, že pokud by se smlouva sepsala lépe, a nějaké firmě by se nechala celá částka za mýto + dálniční známky věřím, že by se již postarala o to, aby tu dálnic bylo dost a byly dobré, aby po nich jezdilo co nejvíce aut. Úředníkovi je to fuk, ten má tabulkový plat a kolik jede aut a kolik to stojí, ho nikterak nezajímá.Pojďme se pokusit snížit jak počet úředníků, úřadů, vyhlášek, zákonů, razítek, regulací a dotací a tím i daní. Buďme státem sebevědomých hrdých lidí, kteří si své potřeby hradí sami ze svého a bez prostředníků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: David Forbelský - profil

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.