Gajdůšková: Rovné příležitosti vedou k vyšší motivaci i silnější image značky

10.03.2012 22:12

Místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková byla pozvána na meziparlamentní setkání Výboru pro práva žen a rovné příležitosti v Evropském parlamentu v Bruselu. Setkání záměrně naplánované na Mezinárodní den žen se zaměřilo na téma: Stejné platy za stejnou práci.

Gajdůšková: Rovné příležitosti vedou k vyšší motivaci i silnější image značky
Foto: ČSSD
Popisek: Alena Gajdůšková

Ve třech panelech se představili mezinárodní odborníci na tuto tématiku jako švédská ekonomka Agneta Stark či Francouzska Agnès Parent-Thirion z Eurofoundu. Úvodní slovo přednesl prezident Evropského parlamentu Martin Schulz. Jednotlivá témata se týkala segregace na trhu práce jako faktoru nerovnosti, či jak může Evropská unie pomoci jednotlivým členským státům proti rozdílnému odměňování žen a mužů.

Místopředsedkyně Senátu PČR A. Gajdůšková během svého vystoupení připomněla, že Česká republika je v oblasti platové rovnosti odstrašujícím případem. „Česká republika patří mezi země s nejvyšším rozdílem v platech žen a mužů. Rozdíl činí téměř 26%, což je o 8 procentních bodů více než je průměr EU, “ řekla Gajdůšková. V ČR sice existuje moderní antidiskriminační zákon, který ale právě v tomto směru není v praxi vymáhán. Problematika platových rozdílů dle pohlaví se již začíná diskutovat v médiích. V této debatě však stále dominují (a díky alespoň za to) neziskové organizace a zástupci akademické obce, nikoliv široká veřejnost či politická reprezentace. „V našem neoliberálním prostoru můžeme být úspěšní pouze s ekonomickými argumenty. Finanční aspekt je v této chvíli jediným impulsem pro změnu,“ podotkla místopředsedkyně Senátu.

Místopředsedkyně Gajdůšková dále uvedla, že zaměstnavatelé nastavením nediskriminačního pracovního prostředí mohou získat oproti svým konkurentům komparativní výhody na trhu práce a tím přilákat nejvíce kvalifikované pracovní síly. „V dnešní době již existují mnohé výzkumy, které dokládají, že společnosti, které prosazují rovné příležitosti, mají motivovanější zaměstnance, spokojenější klienty, vyšší produktivitu a silnější image značky,“ dodala.

Doplnila, že zároveň musíme bojovat proti dalším diskriminacím, které úzce souvisí a vzájemně se podmiňují s problematikou „gender pay gap“, a to slaďování rodinného a profesního života a přetrvávající genderové stereotypy o roli žen a mužů ve společnosti.

Závěrem pak Gajdůšková zdůraznila, že kvalita a trvale udržitelný rozvoj společnosti můžeme dosáhnout jen tehdy, když dokážeme mobilizovat celý potenciál společnosti.

Tiskové oddělení ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.