Grebeníček (KSČM): Demokracii dusí nomenklatura ODS

19.06.2013 17:25

Poslanec za ODS Pavel Bém nedávno doporučil vyřešit problémy, které má ODS s korupcí a klientelismem, jedním prostým zákonem. Stačilo by prý zakázat v české politice používání slov korupce a kmotr.

Grebeníček (KSČM): Demokracii dusí nomenklatura ODS
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Když loni prasklo, že někdejší ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil spolu s jedním ze stranických kmotrů vyjednávali o "vhodném" obsazení místa ředitele plzeňského Ředitelství silnic a dálnic, média si tohoto mimozákonného, stranického "výběrového řízení" skoro nevšimla. Podobně se zavřela voda za mediální aférou s vynesenými odposlechy BIS usvědčujícími exprimátora Prahy Pavla Béma a pražského kmotra ODS Janouška mimo jiné z podivných "zájmových debat" k výběru ředitele krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny.
 
To, že nedemokratické metody stranické nomenklatury ODS při obsazování důležitých veřejných a ekonomických pozic pokračují, naposledy exemplárně ukázala tahanice s TOP 09 o post pražského primátora. Exprimátor Bohuslav Svoboda i pražská reprezentace TOP 09 slovem i činem potvrdili, že ve sporu o ovládnutí radnice jde i o obsazování úřadů a městských podniků stranickou nomenklaturou a klienty. V té souvislosti je pozoruhodné, že už dokonce i na sněmu strany soukromníků se ozvalo, že spolupráce s ODS jim škodí, protože ODS je veřejností i mnoha podnikateli vnímána jako "skutečná nefalšovaná mafie".
 
Když hodnotil svou vlastní stranu europoslanec za ODS Jan Zahradil, zmínil, že v řadě regionů se "symbolem ODS stala například tlustá býčí šíje opásaná zlatým řetězem či za podvod pravomocně odsouzený vekslák nebo takzvaný podnikatel s evropskými fondy a veřejnými penězi, popřípadě místní don Vito Corleone, bez jehož souhlasu nelze jmenovat ani hajzlbábu na veřejném záchodku". K jeho hodnocení lze už jen dodat, že zapomněl na roli centra, roli předsedy strany a vlády a ministrů za ODS.
 
Nefunkčnost Nečasovy vlády, nevýkonnost ministerstev a státních a veřejných úřadů, vykrádání veřejných rozpočtů a podivné veřejné zakázky i turecké hospodaření mnoha podniků se státní účastí mají jistě více společných jmenovatelů. K těm klíčovým ale patří právě nedemokratické, klientelistické a mafiánské metody stranické nomenklatury ODS.
 
Kmotři a korupce, jak přiznala i ODS vždy nakloněná MF Dnes, jsou realitou české politiky. Zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu přímo na Úřadu vlády ČR potvrzuje, jak vysoko zločin pronikl, a naznačuje, kde všude mají kmotři a korupčníci krytí a oporu. Je zřejmé, že bez skoncování s nedemokratickými a často až mafiánskými metodami, které reprezentuje ODS a konec konců i TOP 09, bez postihu kmotrů a mafiánů všeho druhu propojených na konkrétní politiky a strany, nelze republiku vytáhnout z marasmu, do kterého ji zatáhli.
 
Miroslav Grebeníček, poslanec Parlamentu ČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.