Hašek: Zákon, který zakáže nebezpečnou těžbu břidlicového plynu, je připraven

13.06.2012 22:20

První místopředseda ČSSD Michal Hašek se ujímá zákonodárné iniciativy, která zakazuje používání nebezpečné metody hydraulického štěpení hornin, kterou je získáván břidlicový plyn.

Hašek: Zákon, který zakáže nebezpečnou těžbu břidlicového plynu, je připraven
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Jak již avizoval počátkem května tohoto roku po jednání se zástupci oblastí dotčených možnou těžbou, předloží návrh zákona jako svoji poslaneckou iniciativu.

Na vytvoření zákona se významně podílela koalice STOP HF, která sdružuje občanské iniciativy z řad občanů, občanských sdružení, zájmových spolků, obcí, měst a krajů, kteří aktivně bojují proti povolení průzkumných vrtů i těžby samotné na našem území.

„Máme před sebou kvalitní návrh zákona, který staví do popředí veřejný zájem ochrany krajiny i lidského zdraví, nad zájmy těžařských společností. Konečná podoba zákona je výsledkem společného úsilí mnoha lidí a jsem velmi rád, že v tak důležité věci, jako je ochrana životního prostředí, jde stranou politická příslušnost,“ vysvětluje Michal Hašek, který předloží zákon k projednání Poslanecké sněmovně ČR v nejbližším možném termínu.

Odborníci na nevhodnost použití této metody těžby v našich geografických podmínkách upozorňují dlouhodobě. Ve Spojených státech, které těžební společnosti předkládají „jako důkaz úspěšnosti metody“, probíhá těžba v odlehlých a nezalidněných oblastech a v geologicky příznivějším prostředí. Pro Českou republiku s vysokou hustotou zalidnění a odlišným geologickým podložím je použití této metody naprosto nevhodné. Navíc, kvalifikované vědecké odhady hovoří o tom, že objem zásob břidlicového plynu na našem území je zanedbatelný, hovoří se o zhruba jednom procentu současné spotřeby zemního plynu.

„Odmítám hazardovat s životním prostředím a lidským zdravím. Vysokou nebezpečnost těžby břidlicového plynu, z důvodu možného úniku chemikálií a vážného znečištění podzemních vod, respektive zdrojů pitné vody i ovzduší potvrdily i mnohé zahraniční studie. Dělat z lidí pokusné králíky je nepřípustné. Prosazení tohoto zákona je jednou z mých priorit“, dodává Michal Hašek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Hašek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.