Hašek vyzývá Bendla: Zakažte dovoz potravin z Polska do vyřešení solné aféry

05.03.2012 21:00

Vyzývám ministra zemědělství Petra Bendla, aby po více než týdnu trvání „solné“ aféry v Polsku začal konat a vyžádal si od polské strany seznam výrobců, používajících rakovinotvornou posypovou sůl a okamžitě zakázal prodej jejich výrobků a surovin v České republice na nezbytně nutnou dobu.

Hašek vyzývá Bendla: Zakažte dovoz potravin z Polska do vyřešení solné aféry
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Současně by měly státní instituce sledující kvalitu a bezpečnost potravin okamžitě zvýšit kontrolu potravin dovážených z Polské republiky. V případě, že polská strana nedá k dispozici seznam výrobců používajících rakovinotvornou posypovou sůl, pak je nutné, aby byl zakázán dovoz všech potravin z Polska na nezbytně nutnou dobu. Riziko pro spotřebitele je příliš vysoké. Nákupům polských surovin by se měli vyhnout i čeští zpracovatelé. Tyto potraviny jsou podle všech dostupných informací zdravotně závadné a jejich užívání může způsobit konzumentům rakovinu.

Používání posypové soli není pouze problémem polských výrobců potravin, ale také českých konzumentů. Rakovinotvorná posypová sůl byla dle informací z polských médií používána v širokém spektru podniků od mlékáren přes výrobce pečiva až po masokombináty. Bohužel, polské potraviny jsou právě z těchto důvodů levnější než české.

Vláda bohužel buď svou nečinností, jako v tomto případě, nebo naopak zvyšováním DPH, a tím i cen potravin, snižuje kvalitu potravin prodávaných v České republice. Kvalitní potraviny prodávané českými výrobci pak nemají šanci a český trh zaplavily nekvalitní potraviny ze zahraničí. Ministr zemědělství by měl začít tuto situaci řešit, protože ohrožuje zdraví občanů České republiky.

JUDr. Michal Hašek, stínový ministr zemědělství a venkova za ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Hašek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.