Havel (ČSSD): Česká vláda je první v korupci evropských peněz

28.04.2011 5:42

V Rozpočtovém výboru Evropského parlamentu pokračují debaty o pravidelné tříleté revizi takzvaného finančního nařízení. V rámci tohoto nařízení jsou popsány rozpočtové zásady, které musí evropský rozpočet dodržovat: zásada účetní jednotky, zásada řádného finančního řízení a hlavně zásada transparentnosti.

Havel (ČSSD): Česká vláda je první v korupci evropských peněz

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Ve svém návrhu revize Evropská komise žádá například zavedení takzvaných národních prohlášení. Hlavním cílem těchto prohlášení je zdůraznit individuální odpovědnost jednotlivých členských států za použití evropských prostředků v rámci sdíleného řízení.

Europoslanec a člen Rozpočtového výboru Jiří Havel se se svým odborným týmem podílí jako stínový zpravodaj sociálnědemokratické frakce (S&D) na této zprávě a podporuje myšlenku zavedení národních prohlášení. "Velmi oceňuji každé úsilí o zvýšení transparentnosti a boje proti korupci. Uvedená národní prohlášení budou zpracována vládními institucemi jednotlivých členských států a následně budou podrobena auditu ze strany nejvyšších kontrolních institucí", vysvětlil Havel.

Některé členské státy už přistoupily ke zpracování dobrovolných prohlášení o hospodaření s prostředky rozpočtu EU. V Česku však zatím zpracování národního prohlášení nikdo nepřipravuje. K tomu Jiří Havel uvedl:

"Myslím, že výsledek této pasivity ze strany české vlády mluví sám za sebe: česká vláda soutěží o první místo v korupci evropských peněz! Efektivní kontrolní mechanismy a odpovědnost za správné použití evropských prostředků u nás celkově chybí. Není divu, že šéfové dvou evropských fondů jsou ve vazbě, na jednoho je už připravena žaloba. Dále bylo zastaveno čerpání fondů na ministerstvech průmyslu a obchodu a životního prostředí, řízených ODS... Chyby zásadního významu vytýká ale Unie i Kalouskovu ministerstvu financí. Proslýchá se, že další opatření Bruselu může vést k pozastavení čerpání v oblasti školství."

Čtěte také:
Venku je další tajná nahrávka. Puč ve VV údajně naplánovala Kočí s ODS
Grilování Bárty má opačný efekt. Véčka by volilo ještě více lidí
Langer už má o vedení vnitra jasno. Ví, ale nepoví
Víme, komu v ODS nevadí předčasné volby
Johnova náměstka "mrazí v podbřišku". Čeká, zda na něho dojde
Škatulata ve vládě: Nečas sebral Véčkám vnitro
Spor v ODS: Opatrně s VV, Kalousek musí s kůží na trh
Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.