Herold (ODS): Praha 5 vydělává na prodeji bytů, za dva roky už ale nebude co prodávat

17.02.2014 7:35

Radnice Prahy 5 bude v letošním roce hospodařit s výdaji 918 milionů korun, příjmy očekává ve výši 691 milionů. Schodek dorovná městská část z vlastních prostředků.

Herold (ODS): Praha 5 vydělává na prodeji bytů, za dva roky už ale nebude co prodávat
Foto: archiv, tan
Popisek: Lukáš Herold (ODS)

Návrh rozpočtu podrobili ostré kritice opoziční zastupitelé. "Já mám pocit, že po neúspěšné kandidatuře vašeho hnutí v parlamentních volbách jste přikročili k politice 'po nás potopa'," řekl například na adresu současného vedení radnice v Praze 5 Lukáš Herold z ODS. Podle něj je nepřípustné, že  rada sestavila téměř miliardový rozpočet v době, kdy končí privatizace a přijdou hubená léta. 

Při schvalování rozpočtu Prahy 5 jste na jednání například uvedl, že rozpočet je "dramaticky špatný" a deficitní, proč si to myslíte a je situace v Praze 5 opravdu tak dramatická, zeptali jsme se nespokojeného zastupitele Lukáše Herolda.

Městská část Prahy 5 je dlouhodobě financovaná z privatizace bytů a domů. Ta ale během několika mála let skončí a pokud radnice nezačne fungovat jinak, dostane se brzy do vážných problémů. Ta čísla jsou opravdu varující. Rozpočet počítá z privatizace s částkou 350 milionů, což je třetina celého rozpočtu. Privatizace bytů může ale pokračovat tři, ale spíše jen dva roky. Pak už nebude co privatizovat a Praha 5 se může dostat do dramatických problémů. Je dobře, že se podařilo naplnit rezervní fond o dalších 100 milionů a splnit tak usnesení minulé rady, ale ty peníze z privatizace se doslova projí, a nebo narychlo investují.

Vám se nelíbil ale rozpočet jako celek, proč?

Co jsem vyčítal nejvíce vládnoucí koalici je, že rozpočet naší městské části byl vždy něco mezi 750 až 800 miliony, najednou v roce 2014, ve volebním roce, je předkládán rozpočet, který má přes 900 milionů, což považuji za naprosto šílené.

Kolik bytů zbývá k privatizaci?

Městská část má  něco přes 80 000 obyvatel. V tuto chvíli zbývá k privatizaci jen něco málo přes tisíc bytů, ale ne vše se dá  zprivatizovat. Navíc ne vždy získává radnice z prodeje bytů maximum Za velmi levné ceny se například prodávají domy na Janáčkově nábřeží. Několik set bytů městské části zůstane, například sociální byty. Představa, že se zvětší dotace od státu, nebo města je jen zbožné přání. A aby se zvyšovala daň z nemovitostí? O tom se debatuje, já s tím nesouhlasím a rozhodně to není věc městské části, ale města. Peníze budou zkrátka chybět.

Takže budete muset více šetřit...

A jak naše radnice v Praze 5 šetří? V roce 2010 pracovalo na městském úřadu  292 lidí, v roce 2013 po zavedení limitu se počet úředníků snížil na 279 zaměstnanců a letos už opět  městský úřad zaměstnává 294 úředníků. Za ty čtyři roky šetření máme více úředníků než na začátku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.