Herold z ODS: Nekomplikujme lidem život

18.06.2014 15:04

S Lukášem Heroldem, lídrem kandidátky ODS do komunálních voleb, jsme se sešli v příjemném prostředí malé kavárny na Malvazinkách. Hovořili jsme nejen o jeho vztahu k Praze 5, jeho šesti dětech, ale i o budoucnosti Prahy 5.

Herold z ODS: Nekomplikujme lidem život
Foto: archiv
Popisek: Lukáš Herold se synem Matyášem

Očekával bych schůzku v jedné z mnoha kaváren na Andělu, centru Prahy 5. Co nás přivádí zrovna sem? 
 
Kousek odtud bydlím. Je tu krásně a mám to tu moc rád. Kdykoliv je to možné, směřuji schůzky do různých částí Prahy 5, udělám si malou procházku po okolí, abych měl aktuální přehled o tom, co se v Praze 5 děje. 
 
Řekl bych, že procházka růžovou zahradou to vždy není. 
 
(smích) Naše městská část patří k nejkrásnějším, ale máte pravdu, i ona má své nedostatky. Po Praze 5 teď chodím častěji než kdy jindy, jelikož mám malého syna. S kočárkem jsem prošel dosud nepoznaná nádherná zákoutí Prahy 5, prošel snad všemiparky, okouknul dětská hřiště, která určitě musíme navštívit, a která se naopak musí zrekonstruovat, mnohokrát jsem zablokoval kočárek o nějakou záludnost na chodníku, nevešel se do tramvaje či autobusu nebo se vylekal auta, které vyjelo z nenápadného výjezdu z vnitrobloku. Jelikož mé ostatní děti jsou odrostlejší, díky miminku jsem si připustil řadu potíží, které musí řešit spousta rodičů s kočárky a na které určitě nesmím ve volebním programu zapomenout. Přesto musím konstatovat, že Praha 5 je hezčí než před osmi lety, kdy jsem poprvé vstoupil do zastupitelstva městské části. 
 
Dělá to na mě dojem, že volební program tvoříte podle dětí!? 
 
A proč ne? Stejně jako podle občanů různých věkových kategorií a jejich sociálního prostředí. Pokud chci, aby byla Praha 5 domovem všem generacím, musím vědět, co konkrétní skupiny občanů chtějí a potřebují. Co se týče dětí, tam nejvíc vnímám nebezpečí, která jim hrozí na špatně osvětlených přechodech, v místech, kde se sdružují nepřizpůsobiví občané, nebo při obcházení aut zaparkovaných na chodníku. Naopak si cením všech aktivit, které souvisejí se vzděláním, volným časem a kulturou, která se týká (nejen) dětí. Sám mám doma sokolíka, tenistku, skejťáka, fotbalistu, pianistku, malé výtvarníky… Moje máma teď „bojuje“ na kurzech počítačové gramotnosti, těší se na každý koncert, který pořádá Praha 5 v Národním domě na Smíchově, chodí do divadel a na výstavy a občas mám pocit, že má nyní méně času, než když ještě učila. 
 
Takže takový typický rodinný chaos… 
 
Upřímně, se šesti dětmi a maminkou se tomu občas nevyhnete. Ale sám vidíte, že jsem zdaleka neobsáhl ani každodenní aktivity a potřeby napříč generacemi, a už teď je to opravdu široký záběr. Jestliže chci, aby byla Praha 5 dobrým místem pro život, tak musím mít zájem o její občany, a měl bych vědět, co potřebují k tomu, aby se zde měli dobře. Jinak práce zastupitele nedává smysl.
 
Jak to zjišťujete? Děláte si průzkumy, čekáte, až k vám do kanceláře přijde nějaký stěžovatel nebo žadatel? 
 
Nic takového. Prostě tady žiju a chovám se jako každý jiný. Jen jsem možná o něco pozornější ke svému okolí i k lidem, které potkávám. Neustále hledám možnosti, co a jak vylepšit, změnit, vyřešit. Má žena se mi směje a obviňuje mě z profesionální deformace, ale upřímně řečeno, je tím postižená celá má rodina. To mi připomnělo, že se musím poptat na obnovu přechodu pro chodce u Alberta na Malvazinkách. Spravovali tam silnici, přechod nenamalovali a sousedé už se vyptávají. Byl jsem se tam dnes podívat, je to tam velmi nebezpečné.
(přechod byl obnoven krátce před uzávěrkou tohoto časopisu, pozn. red.)
 
S jakou prioritou půjdete do letošních komunálních voleb?
 
Praze 5 reálně hrozí bankrot. Je bezpodmínečně nutné okamžitě zahájit kroky ke stabilizaci rozpočtu Prahy 5. Na to navážeme zásadní rekonstrukcí příjmových a výdajových složek rozpočtu, které byly v minulosti a jsou i dnes podstatně (z jedné čtvrtiny) ovlivněny příjmy z privatizace. Prodej majetku je však u konce a nové zdroje financí v záloze nemáme. Stojíme před novou etapou hospodaření městské části. Buď se
s tím srdnatě popereme, nebo to bude pořádný průšvih, který zažene Prahu 5 do dlouhé
řady hladových let. Situace je opravdu velmi vážná, a pokud si někteří podnikavci z jiných stran myslí, že budou plenit náš rozpočet další čtyři roky, ať se Praze 5 vyhnou obloukem.
 
Co pro vás znamená práce komunálního politika?
 
Komunální politika je služba občanům. I v opozičních lavicích, ve kterých jsme strávili poslední čtyři roky, můžete pro občany udělat mnoho. Od drobností po věci velmi významné, jako je boj proti hernám, proti výstavbě na Vidouli či za zrušení akciové společnosti, která by městskou část naprosto zruinovala. Co mi ovšem vadí, je,
že prosadit některé věci, byť se jeví velmi jednoduchými a na první pohled bezproblémovými, trvá velmi dlouho. I toto je téma, kterým se musíme velmi vážně zabývat. Vzít rozum do hrsti a nekomplikovat lidem život.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Herold

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …