Huml: Proč hlasuji o nedůvěře vládě

20.03.2012 10:36

Jsem jeden z těch, kteří poprvé (v roce 2010) této vládě svou důvěru dal. Patřil jsem k vládním poslancům, kteří věřili vládě Petra Nečase.

Huml: Proč hlasuji o nedůvěře vládě
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Bylo mi slibováno, že nejprve se ucpou všechny díry pomyslného cedníku, kterými peníze odtékají tam, kam nemají. Skončí doba předražených zakázek, neoprávněně vyplácených a přemrštěných odměn manažerům firem, které jsou prodělečné a jejichž jedinou záchranou je, že jsou dotovány ze státního rozpočtu, a vládním úředníkům.

Marně jsem doufal, že přichází doba, kdy se evropské peníze budou utrácet smysluplně, ve prospěch nás všech. Na projekty, které pomohou rozvinout infrastrukturu, opravdu zvýší konkurenceschopnost našich firem na evropském trhu a budu zase hrdý na svou vlast.  Vláda slibovala boj s korupcí, kterou všichni v této zemi vnímáme jako problém číslo jedna. Až teprve tehdy, když zjistíme, že ucpání cedníku nepomůže, přeneseme nutnost utažení opasků na občany.

Sliby - chyby

Jaká je realita. Cedník je stále děravý, na evropských penězích je vidět, jak je Nečasova vláda poctivá. Jsme na úrovni Bulharska. Jaké projekty financuje? Buď jsou nesmyslné a zbytečné, nebo předražené. To nám vzkázali z Bruselu. Obojí vypovídá o přístupu vládních úředníků a jednotlivých ministrů. To je na hony vzdáleno všem  předvolebním slibům vládnoucích stran.  To je podstata ztráty legitimity této vlády. Důvěra jen cca 15 % občanů, to tady ještě nebylo.

Kam až lze utáhnout opasek

Škrty jsou směřovány do citlivých sociálních oblastí. Vláda se nestyděla snížit příspěvek na mobilitu invalidům, porodné, uvažuje o zmrazení důchodů v době dramatického růstu cen potravin.  Připravuje další růst DPH, protože tvrdí, jak není kde brát.  Opakují se stále dokola slova o nutnosti utahování opasků. Koho? To se nemá, spíš nesmí dotknout vrcholu. Není vůle. Kauza Promopro, Babákovi nejasné miliony, nápravy ekologických škod na Moravě, v současné době nová kauza se software pro Úřady práce. Výběrové řízení na platformu Microsoft je něco zcela odlišného než aplikace jiné firmy, pracující na jeho bázi.  Dobře to Ivan Langer, který jako ministr vnitra nakupoval platformu Microsoft, přirovnal těmito slovy:  „To si pan Drábek děla legraci! Původní smlouva byla uzavřena na nákup licencí Microsoft pro veřejnou správu. To, co s ni provedlo MPSV je stejné, jako na rámcovou smlouvu na nákup kalkulaček, koupit raketoplán a několik družic k tomu...“ Smlouvy jsou zase tajné, abychom se nic nedozvěděli, stejně jako kdysi u smluv s Kapschem. Nic se zkrátka nezměnilo za ty dva roky této vlády, která měla být jiná.

Zaplatils ševče daně na příští rok?

Úřad vlády je jeden z posledních úřadů, který odmítá zveřejnit své hospodaření při odměňování pracovníků. Jako kdyby zaměstnavatelem nebyl lid této země, který nejenom podle rozhodnutí Ústavního soudu, ale i z morálních principů má právo vědět, jakým způsobem každý z nás s jejich penězi hospodaří. Zkrátka jim tam venku říkáte: „Plať daně ševče a drž hubu.“  Ještě zbývá jim zakázat zpívat.

Novodobá StB

Již jsem tady při minulém hlasování o důvěře vládě mluvil o problému ABL ve vládě. Ten problém trvá. Se superguru probíhá soud a přibyla jedna zásadní informace. Vít Bárta se jasně a srozumitelně u soudu přiznal, že využíval služeb ABL k získávání informací pro stranu Věci veřejné. Tak jsme se dozvěděli, že ve vládní koalici je strana, která je schopna protivníky, sledovat, nahrávat a velmi pravděpodobně vydírat. Máme tady novodobou STB, která pro jednu vládní stranu špicluje bez jakékoliv kontroly lidí. Souzený faktický šéf, či majitel VV je i  nadále členem K9, takového malého parlamentu, kde se rozhoduje o tom, jak ostatní koaliční poslanci budou hlasovat. Právo a Ústava pláčou. Doufám, opravdu a velmi intenzivně, že jednou přijde doba, kdy někdo vyhodnotí,  kdo a jak v jednotlivých případech hlasoval a sečte těm jedincům způsobené škody. Nejenom u církevních restitucí lze vyčíslit vzniklé škody. I některé další schválené zákony mají přímý dopad na majetek státu a hlas každého jednoho poslance je hlasem rozhodujícím. Výsledek hlasování se naštěstí zaznamenává.

Vládě, která vládne způsobem pokus – omyl, která toleruje nedemokratické uskupení VV- ABL, posílá stále větší množství svých občanů na hranici chudoby, takové vládě svůj hlas dát nemohu a  nedám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Narostl výskyt psychických potíží u dětí. Kapacity přestávají stačit

4:32 Bartošek (KDU-ČSL): Narostl výskyt psychických potíží u dětí. Kapacity přestávají stačit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k závislostem a psychickým problémům dětí.