Huml: Proč se neopravují dálnice a silnice I. tříd

12.10.2012 22:16

Na zasedání Hospodářského výboru PSP 10.11.2012 předložilo ministerstvo dopravy výkaz čerpání prostředků mj. na údržbu a opravy našich dálnic, silnic a železnic.

Huml: Proč se neopravují dálnice a silnice I. tříd
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Stav ve 3/4 roku je žalostný. Sezóna oprav končí a všimněte si, že na opravy dálnic bylo vyčerpáno pouhých 16% plánovaného rozpočtu.

Manažerská selhání

Nikdo nepochybujete, že naše dálnice a silnice nejsou v nejlepším stavu. Hospodářský výbor vloni na opravy určil poměrně hodně peněz. Tyto prostředky mohly ovlivnit bezpečnost silničního provozu ihned. Podívejte se sami jak vypadá čerpání těchto peněz po sezóně, tedy po 3/4 roku. Z dokumentu je zřejmé, že letos se silnice ani dálnice v podstatě neopravovaly (Celý xls soubor stáhnete zde).

Náměstek ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM) složitě vysvětloval, spolu s ředitelem ŘSD, že příčinou je chybný postup ŘSD při výběrovém řízení. Nový zákon začal, pravda, platit v průběhu letošního roku, ale rozpočet byl schválen dlouho před koncem roku loňského a výběrová řízení měla proběhnout hned začátkem roku. Pravděpodobnější je manažerské selhání a stálé personální obměny na SFDI i ŘSD a z toho vyplývající nestabilita.

Na souboj vlivových skupin (VVxODSxLIDEM) doplácíme všichni. Jezdíme po silnicích, kde údržba vázne, neseká se tráva v době, kdy se sekat má, na jaře nikdo ani neobnovil díry po zimě, nenamaloval vodorovné dopravní značení a aby se čistily a opravovaly patníky, na to zapomeňte. Úseky, které jsou děravé a zralé na generální opravu zůstaly bezezměn.

Ministr dopravy za LIDEM se ani neobtěžoval na jednání hospodářského výboru přijít.

Kritiku ministerstvo schytalo od všech zúčastněných, politická orientace nehrála roli. Oprávněně. Vůle opravovat silnice a dálnice tady byla. Prostředky byly uvolněny a měly být efektivně utraceny za nový povrch tam, kde je to víc než potřebné. Management ministerstva to nezvládl. Ministr je ve funkci déle než rok, jeho náměstek také. Hledat odpovědnost jinde nemá smysl. Stát mohl dát práci lidem, firmám a neudělal to.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě